Читај ми!

Нови замајац у односима Србије и Монака, Вучић одликовао кнеза Алберта Другог

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у разговору са кнезом Албертом Другим од Монака исказана велика, узајамна опредељеност за оснаживање односа и даљи развој сарадње у свим областима. Кнез од Монака је истакао да му је изузетна част што је данас у посети Србији и што је разговарао са председником Србије и српским представницима.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да има изузетну част да буде домаћин кнезу Алберту у његовој првој званичној посети Београду.

"Срећан сам и поласкан што сам као председник имао прилику да га примим, да разговарам са кнезом Албертом од Монака, и научим много ствари. Узајамна опредељеност за оснаживање наших односа и даљи развој сарадње у свим областима је велика и уверен сам да ћемо после потписивања овог меморандума нашу сарадњу учинити још много бољом", навео је Вучић.

Додао је да су Република Србија и Кнежевина Монако две старе европске државе које, како каже, могу бити поносне на своју историју, традицију, слободарски дух  и тежњу да очувају свој идентитет и посебно поштујући различитост уз отвореност према другим културама.

Вучић је захвалио кнезу што је прихватио позив и тиме учинио историјски корак у односима две државе. 

"Уверен сам ће ови разговори бити снажан импулс унапређењу сарадње наше две земље", рекао је председник Србије.

Како каже, разговарали су и о борби са пандемијом коронавируса и додао да жели Кнежевини Монако да се са успехом бори против те опасне инфекције.

"Надам се да ћемо моћи да подстакнемо развој туризма и да резиденти Монака долазе у нашу Србију. Верујам да ће, сем Новака Ђоковића бити још Срба који ће ићи у Монако и остављати свој новац у једној пријатељској земљи као што је Кнежевина Монако. Такође, верујемо да ће многи из Монака доћи и препознати у Србији оне лепоте које другде не могу да виде и да ће свој новац и доброту овде желети да оставе", рекао је Вучић.

Каже да су разговарали о укупној економској сарадњи, и додаје да верује да се и ту убудуће може штошта поправити.

"Разговарали смо о сарадњи, наша трговинска размена је мала, размена у сфери услуга је значајно виша, али и даље недовољна, и верујемо да и једно и друго можемо да поправимо у наредном периоду", истакао је Вучић. 

Додао је и да су разговарали и о европским интеграцијама Србије.

"Замолили смо за додатну подршку Кнежевине Монако и лично кнежевске породице, која ужива огроман углед у целом свету. Уверен сам да ће ова посета пружити снажан подстрек у предстојећем периоду", поручио је председник.

Нови замајац у односима Србије и Монака

Кнез од Монака је захвалио на одликовању и истакао да му је изузетна част што је данас у посети Србији и што је имао разговоре са председником Србије и српским представницима.

Оцењује да је потписивањем економског споразума о сарадњи између Привредног одбора Монака и Привредне коморе Србије пређена једна нова етапа.

"Хвала вам много на одликовању, веома сам поносан што сам добио ово одличје. Иако је успостављање дипломатских односа између наше две земље уследило тек 2007. године, прилика која ми пружа ова званична посета да им дам један нови замајац ме веома радује. Пређена је једна нова етапа потписивањем економског споразума о сарадњи између Привредног одбора Монака и Привредне коморе Србије. Без икакве сумње овај споразум ће отворити пут продубљеним и конкретним контактима", навео је кнез Алберт.

Рекао је да је са Вучићем и српским званичницима разменио мишљења о темама које су од заједничког интереса, попут заштите животне средине, туризма, унапређења одрживог развоја и очувања биолошке разноликости, културе, спорта...

"Сигуран сам да ће ова посета бити успешна и биће нови почетак у нашим одличним односима", рекао је кнез Алберт.

Потписан споразум о сарадњи две државе 

Након пленарних разговора, делегације су приступиле потписивању споразума о сарадњи у присуству председника Републике Србије Александра Вучића и кнеза Алберта Другог од Монака.

Привредна комора Србије и Економски одбор Монака потписали су Споразум о сарадњи, у присуству председника Србије Александра Вучића и кнеза Алберта Другог од Монака. 

Споразум су потписали председник ПКС Марко Чадеж и извршни директор Економског одбора Монака Гијом Роз.

Кнез Алберт Други од Монака, који је слетео у Београд око 11 сати, дочекан је уз црвени тепих, постројену гарду Војске Србије, уз поштовање свих епидемијских мера. 

Домаћин, председник Србије Александар Вучић, кнеза је дочекао испред Палате Србија.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво