Читај ми!

Дачић: Агресија на СРЈ мора бити лекција за будућност

Шеф дипломатије Ивица Дачић сматра да одбрана мултилатерализма почиње на националном нивоу, заштитом виталних интереса и приоритета, као и да "верујемо да бранећи свој суверенитет и територијални интегритет у исто време бранимо међународно право и Повељу Уједињених нација".

Ивица Дачић је на скупу "Мултилатерализам и међународна безбедност" који се одржава у Београду у организацији Факултета безбедности, рекао да је криза мултилатерализма видљива у димензији међународне безбедности, где међународне организације и институције имају потешкоће да се на ефикасан начин изборе како са традиционалним изазовима, тако и са новим, асиметричним претњама.

"Свет се суочава са значајним променама у области комуникације и технолошког развоја - нови изазови попут тероризма, чији носиоци су нетрадиционални актери и неформалне групе, засигурно утичу на међународну безбедност", рекао је министар Дачић. 

Истакао је да је пандемија ковид 19 променила, не само међународне односе, него и наш свакодневни живот.

"Редефинисана су многа правила, а у великом броју држава уведене су посебне мере за рестрикцију кретања и путовања, како би се успоставио систем за контролу заразе, што је утицало и на смањење билатералних и мултилатералних активности", нагласио је Дачић.

Оценио је да су актуелни изазови са којима се сусрећемо добра прилика и да се подсетимо и традиционалних претњи међународној безбедности попут оружаних сукоба, агресије и нелегитимне употребе силе који је био примарни мотив оснивања УН.

Подсетио је да је тадашња Југославија активно учествовала и допринела оснивању Уједињених нација, а била је и међу првих педесет земаља потписница Повеље УН.

НАТО бомбардовање СРЈ без сагласности СБ УН

Дачић је нагласио да Савет безбедности, као једно од најзначајнијих тела УН, има примарну улогу у одржавању међународног мира, и у колективном одвраћању од нелегалне употребе оружане силе у међународним односима и да је дужан да своје деловање заснива на начелима на којима се темеље УН.

Сведоци смо ипак, како је упозорио, супротстављених интереса на међународној сцени, повремених прибегавања једностраним мерама и акцијама које подривају и доводе у питање ефикасност мултилатерализма и међународних механизама сарадње и доводе до кризе легитимитета институција попут УН.

"Ту се пре свега мисли на употребу оружане силе против суверених држава супротно основним начелима колективне сигурности, без сагласности Савета безбедности УН", рекао је министар.

Подсетио је да је Србија осетила погубност таквог приступа 1999. године због НАТО бомбардовања које је извршено без сагласности СБ УН.

"Тиме су не само повређена суверена права наше земље, већ је и подривен ауторитет УН и озбиљно угрожена његова примарна функција очувања мира. Тиме је учињен преседан и створен простор за заобилажење и занемаривање УН као кључног оквира за превазилажење несугласица које могу бити претња миру", истакао је шеф дипломатије.

Дачић је нагласио да агресија на СР Југославију мора бити лекција за будућност о важности доследног поштовања Повеље УН и постигнутих стандарда у међународном јавном праву.

Истакао је да земље попут Србије морају да инсистирају на доследном спровођењу принципа међународног јавног права и на поштовању улоге међународних организација у спречавању кршења усаглашених и договорених правила.

"Подржавамо напоре УН на плану промоције и очувања мира и безбедности, па се тако Србија придружила позиву генералног секретара УН за глобални прекид ватре и заустављање свих непријатељстава и сукоба током трајања пандемије  ковид 19, што је у духу изворних цивилизацијских вредности још из античког доба до данас", казао је министар.

Поручио је да ће Србија наставити да пружа подршку глобалним напорима у борби против тероризма, пре свега кроз пуну имплементацију Глобалне стратегије УН али и кроз активно учешће у Глобалној коалицији у борби против ИСИЛ-а.

"Уверен сам да одбрана мултилатерализма почиње на националном нивоу, заштитом наших виталних интереса и приоритета. Верујемо да бранећи свој суверенитет и територијални интегритет у исто време бранимо међународно право и Повељу Уједињених нација", истакао је министар Дачић.

Додао је да Србија остаје посвећена изналажењу компромисног решења за питање Косова и Метохије које ће обезбедити трајни мир и стабилност и спремна је да политиком мира и сарадње гради заједничку будућност са свим народима у нашем окружењу.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво