Ђурић: Покушаји ревизије и фалсификовања историје

Реагујући на текст који је објавила приштинска Коха у коме се тврди да су српске цркве на Kосову и Метохији у средњем веку грађене изнад "древних илирских и арберијских храмова" директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је рекао да су то покушаји ревизиониста и фалсификатора историје.

Ђурић је нагласио да је "Коха" гласило које распирује националну и верску нетрпељивост кроз ширење грубих историјских фалсификата.

"Тврдоглави покушаји ревизиониста и фалсификатора историје да извртањем чињеница отму српско средњовековно културно и духовно наслеђе на Косову и Метохији осуђени су на пропаст, јер нема ниједног материјалног доказа нити методолошког конструкта којим се може доказати да они нису српски", навео је у саопштењу Ђурић.

Директор канцеларије за КиМ каже да су пре српског културног и духовног наслеђа на Косову и Метохији  постојала ромејска односно византијска култура, а пре ње и неке друге културе, али да Албанаца ту није било.

"Повеље српских манастира на Косову и Метохији недвосмислено потврђују ко је био њихов ктитор и покровитељ, а пописи имена у повељама сведоче да је у метосима живело искључиво српско становништво, уз статистички занемарљиво присуство других етничких група", наводи Ђурић.

За српски средњовековне манастире Ђурић каже да су тврђава српства на Косову и Метохији, јер су самим својим постојањем необориви доказ чија је то земља била, и каква је серија злочина, протеривања, исламизирања и асимилације довела до садашње етничке структуре на Косову и Метохији.

"Не мислим да су Албанци због тога што на Косову и Метохији немају своје манастире на било који начин инфериорни, јер и они имају своју богату културу на коју треба да буду поносни, али сам најоштрији противник сваког покушаја присвајања туђе културне баштине", истиче Ђурић.

Директор канцеларије за КиМ је упозорио инспираторе насртаја на српску културну баштину да, уколико желе складне и пријатељске српско-албанске односе, за које верује да су могући у будућности, морају поштовати ексклузивност и неповредивост српске културе на Косову и Метохији.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво