Читај ми!

Косово и Метохија, чије су српске цркве

Утицајни приштински лист "Коха диторе" тврди да су Срби присвојили средњовековне албанске споменике на Косову, наводећи да је српска држава кроз векове православне цркве изградила или обновила на темељима древних споменика римског и византијског периода. Ти наводи наишли су на оштре реакције Српске православне цркве на Косову и Метохији и представника Владе Србије.

Приштински лист објавио је текст албанског историчара Бедри Мухадрија, који без икакве ограде тврди да су средњовековни манастири Српске православне цркве на Косову "древни како за аутохтоне Албанце, тако и за Србе, за које каже да су окупирали Косово.

Из Епархије рашко-призренске су реаговали и оценили да су тврдње приштинског листа и аутора текста изнете у маниру отворене пропаганде, без иједног аргумента који потврђују независни међународни историјски извори.

Један од манастира о којима албански историчар говори је и Грачаница, саграђен почетком 14. века, задужбина српског краља Милутина. Он у контекст наводног освајања туђих манастира помиње и Високе Дечане, Пећку патријаршију, Богородицу Љевишку.

У Епархији истичу да се последњим и ранијим текстовима у албанским медијима отворено и нескривено шири етничка и верска мржњу према српском народу на Косову и Метохији и према његовој духовној и културној баштини.

Указују да је поред етничког чишћења 200.000 Срба и неалбанаца од 1999. године наовамо, сада у току и све активније негирање и чишћење културног идентитета српског народа и његове цркве и то на очиглед међународне заједнице, а са циљем потпуног брисања сваког трага српског постојања који се овде види на сваком кораку кроз векове.

У Епархији сматрају да питање заштите светиња треба покренути у Бриселском дијалогу и да за православне светиње треба обезбедити посебну врсту заштите. 

Оштре реакције из Београда 

На тврдње из Приштине реаговали су и надлежни у Београду.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да су српска деца послала најснажнију поруку о томе чије су православне светиње на KиМ. 

"Српска деца из Косовског Поморавља дала су најснажнији одговор на питање чије су православне светиње на Косову и Метохији. Српски народ је кроз историју прошао кроз бројне голготе, али никад нико није успео да му отме душу", навео је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Саопштењем се огласило и Министарство културе.

"Нажалост, сведоци смо поновне провокације косовских албанских аутора и медија који овим поступком изнова шаљу јасну поруку како албанска већина на КиМ посматра положај српског народа, његове културне баштине и СПЦ у јужној српској покрајини. И овог пута апелујемо на међународну заједницу и организације да са највећом пажњом приступе заштити српског културног наслеђа, што је и њихова обавеза, потврђена и ранијим и недавно потписаним споразумом", наведено је у саопштењу.

Без реаговања из Приштине 

Из Приштине нема реаговања нити супротних тонова који се пласирају у албанским медијима. Најновије тврдње у албанским медијима су континуитет.

У Епархији рашко-призренској указују да албански аутори светиње Српске православне цркве виде као највећу сметњу остварењу идеје етнички чистог албанског Косова.

Из Епархије још једном подсећају и питају зашто ни један албански историчар са Косова не може да објасни чињеницу зашто су онда албански екстремисти тако немилосрдно уништавали цркве и манастире ако су њихови, зашто су ломили крстове, ископавали хришћанске гробове, скрнавили распећа и иконе.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво