Читај ми!

Министарство: Срамни покушај фалсификовања и отимања српске баштине на КиМ

Поводом текста "Присвајање средњoвековних арберијских споменика на Косову од стране Срба", професора историје Бедрија Мухадрија, у приштинском "Коха Диторе", Министарство културе и инфомисања још једном најоштрије осуђује много пута поновљене срамне покушаје фалсификовања историје и отимања српске баштине на Косову и Метохији од стране албанских историчара и медија.

Није први пут да се овакве активности спроводе са циљем потпуног поништавања и брисања из историје српске културне баштине, материјалне и нематеријалне, истиче Министарство културе и информисања.

Наглашава се да, сам аутор текста "Присвајање средњoвековних арберијских споменика на Косову од стране Србаˮ, професор Бедри Мухадри,  без икакве ваљане аргументације и у одсуству веродостојних података тврди да "територија данашњег Косова није била епицентар активности изградње српских цркава у доба Немањићаˮ као и да су "најстарије српске цркве грађене углавном на уској територији Рашке.ˮ

Нажалост, Министарство упозорава да смо сведоци поновне провокације косовских албанских аутора и медија који овим поступком изнова шаљу јасну поруку како албанска већина на Косову и Метохији посматра положај српског народа, његове културне баштине и Српске православне цркве у јужној српској покрајини.

Министарство културе и информисања и овај пут апелује на међународну заједницу и организације да са највећом пажњом приступе заштити српског културног наслеђа, што је и њихова обавеза, потврђена и ранијим и недавно потписаним споразумом.

"Држава Србија и српски народ, где год да живи, бринуће о сваком камену и сваком делићу свог културноисторијског наслеђа на Косову и Метохији као о свом највећем благу.

Верујемо да ћемо као и до сада у томе имати подршку и међународних институција и моралнијег дела човечанства", поручује се у саопштењу.

Такође, Мнистарство истиче да на бесмислене фалсификате албанских ревизиониста гледа са презиром и жаљењем.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво