Пробија ли Америка правце економског повезивања Београда и Приштине

Америци је припао део да као булдожер пробије правце економског повезивања Београда и Приштине, истиче шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић. Научни саветник у Институту за европске студије Слободан Зечевић сматра да су разговори у Вашингтону и Бриселу комплементарни, док дипломата Зоран Миливојевић каже да оно што даје печат овим данима је поновно враћање Америке на сцену.

Коментаришући теме које су отворене на данашњем састанку у Бриселу и у петак у Вашингтону, некадашњи шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић каже да је Америци припао део да као булдожер пробије правце економског повезивања, односно нормализовања односа у убрзаном темпу.

"Остала су нека питања која су допуњујућа и то је препуштено ЕУ да даље настави. Добар део чине преостала конкретна економска питања, а има и нових, као што су хуманитарна питања (нестала лица). Али и једно и друго се ради по убрзаном темпу, јер је очигледно да творци независности тзв. Косова осећају да им време измиче и да не ради више у њихову корист", каже Јовановић за емисију "У средишту пажње" Првог програма Радио Београда.

Некадашњи министар спољних послова сматра да је у светској јавности потиснута теорија о томе да је "Косово изузетан случај који се неће примењивати на друге земље" и да се показало како и у другим земљама постоје аспирације мањинских заједница да изађу из матичне земље, али се њима то не дозвољава.

"С друге стране, превише дуго траје нерешено питање у срцу Европе. Некаква држава је створена, али она није ни жива ни мртва, није међународно прихваћена. Америка је убрзала економски део, а Европска унија има веће полуге утицаја, јер су обе стране заинтересоване да уђу у ЕУ", наглашава Јовановић.

Научни саветник у Институту за европске студије Слободан Зечевић такође сматра да су разговори у Вашингтону и Бриселу комплементарни.

"У Бриселу се разговарало о Заједници српских општина и о реализацији тог споразума из 2013. године, о чему се није разговарало у Вашингтону, разговарало се о имовини, док је у Вашингтону тема била Газиводе", каже Зечевић и подсећа да смо ми у веома деликатној ситуацији зато што смо уложили огромна средства седамдесетих и осамдесетих година на Косову, што је можда била грешка.

"Тамо смо отворили много фабрика и путева, о чему тек треба да се разговара, а језеро Газиводе је чиста ситуација. Кредит је узела Влада Србије, потпуно га отплатила, а не користимо га ми него Албанци. Ми смо тек сада на прагу да са САД постигнемо договор о половичном коришћењу хидроелектране", додаје Зечевић.

Дипломата Зоран Миливојевић каже да оно што даје печат овим данима је поновно враћање Америке на сцену, после неуспелог састанка крајем јуна. "Америка потврђује да се без ње не може и наступа са три тачке", поручује Миливојевић.

"Прва је да у Вашингтону није разговарано о међусобном признању, односно о статусним питањима, што је изузетно важно за преговарачку позицију Србије у наредном периоду. Друго, Американци су се директно ангажовали око економске сфере односа. Трећа ствар која је изузетно важна су наши билатерални односи са САД и тај узлет у нашим односима је од посебног значаја за дијалог, јер је Америка незаобилазна у том процесу", наглашава Миливојевић.

И Миливојевић је сагласан да је Заједница српских општина питање свих питања у домену заосталих послова и обавеза.

"На том питању је тест ЕУ, имајући у виду да шест година иза нас они нису успели да оно иза чега су стали спроведу у дело. То је једно од питања од кога зависи и расплет косовског чвора. Не ради се само о Бриселском споразуму, него се ради о правима Срба и о статусним питањима Срба у оквиру КиМ", рекао је Миливојевић.

Према његовим речима, ЕУ је на тесту колико то питање може да изгура и да га постави на прави начин.

"Од Србије ништа не зависи. Србија је у позицији да чека и да гледа у којој мери ће приштинска страна испунити своје обавезе. О томе нема више шта да се преговара. Једноставно треба то да се примени онако како је зацртано и то је за ЕУ задатак број један", закључује Миливојевић.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара