Дачић: Треба искористити економске погодности из споразума

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић наводи за РТС да се Београд изборио да се из из споразума уклони "политички део који је неприхватљив" за Србију - одредбу о међусобном признању. Оцењује да Србија треба да искористи економски део споразума, али није сигуран да ће Приштина испоштовати свој део обавеза.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да је српска делегација у Вашингтону, на преговорима са Приштином, отклонила из споразума "политички део који је неприхватљив" за Србију, одредбу о међусобном признању.

"Било је покушаја да се у тај економски споразум угура питање статуса. После одбијање наше делегације тај део је избачен из споразума и то је за нас јако битно", наводи Дачић.

Да је након једностране проглашене независности Косова 2008. организован овакав неки састанак у Америци, каже Дачић, вероватно би у преамбули споразума стајало да је статус малтене решен.

"Ми смо сада на овом састанку то одбили, а без последица да су прекинути ти разговори. На неки начин су се сви сложили да ће се о томе разговарати у будућности", наводи министар.

Оцењује да споразумом о нормализацији економских односа нису решени сви проблеми.

"Овим нису решени сви проблеми, нама је остало питање статуса, ми сад не причамо о томе, али биће времена да се и о томе прича. Економски је све супер, за нас је изванредно што је до овога дошло, али ће за месец дана или два месеца да буду нови притисци", наводи министар.

Истиче да до трајног решења не може да се дође без договора.

"А тог договора нема док Албанци не пристану на компромис. Ако неко мисли да је договор да се натера Србија да призна Косово, то није реално. Тако да ми треба да искористимо време које имамо за ове ствари као што је економија, али ја нисам сигуран да за три месеца поново нешто неће из Приштине да исплива што ће бити спорно без обзира на споразуме. Они су до сада све споразуме прекршили, све су слагали", оцењује Дачић.

Брнабић: Важност споразума схватићемо кроз неколико година

Премијерка Србије Ана Брнабић наводи да споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине изузетно важан.

"Пресрећна сам што је овај споразум потписан и што је Србија представљена на овакав начин. То колико је важан овај споразум схватићемо кроз неколико година, у неком тренутку у будућности", навела је премијерка.

Истиче да Србија економски добија неколико ствари, пре свега да се привремене институције у Приштини укључе у мини-Шенген.

Мали: Споразум позитиван сигнал за инвеститоре

Министар финансија Синиша Мали наводи да споразум представља велики сигнал за инвеститоре и инвестиције.

"Србија и Западни Балкан као дестинације постају још атрактивније, још боље и то је велики корак напред не само за нормализацију односа већ и за економски напредак", наводи Мали.

Додаје да су неке од најбитнијих тачака улагања у инфраструктуру - путеве, железнице, што ће како каже, допринети развоју привреде, а самим тим и бољем стандарду грађана Србије.

"Изградња ауто-пута од Ниша до Приштине, изградња и реконструкција железничких пруга према Приштини и Мердару. То је преко две милијарде евра ивестиција зашта се америлка влада определила и зашта она гарантује да ће обезбедит финансијска средства да се ти велики инфраструктурни пројекти заврше", наводи Мали.

Додаје да ће америчка развојна банка, чији је годишњи буџет 60 милијарди долара, отворити посебну канцеларију у Београду.

"И они су спремни да добар део тог буџета инвестирају у Србију и у регион, не само у инфраструктуру већ и у гарантне шеме за микро, мала и средња предузећа", наводи министар финансија. То је важно с обзиром да доводе још већи број инвеститора, дају кредибилност целог процеса економског развоја наше земље, помаже кредитном рејтингу, доводе нове инвеститоре", навео је министар. 

Истиче да је поносан јер је потписан споразум који има велики број економских тачака али и да представља симбол нормализације, симбол корака напред.

 "Не гледамо више у прошлост, хоћемо да гледамо у будућност", поручио је Мали.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво