Читај ми!

Тачи поздравио потписивање споразума Београда и Приштине

Косовски председник Хашим Тачи поздравио је потписивање споразума Београда и Приштине у Вашингтону. Председник Демократског савеза Косова, водеће странке владајуће коалиције Иса Мустафа реаговао је на потписивање споразума у Вашингтону, рекавши да је Косово благословено пријатељством са Сједињеним Америчким Државама.

Хашим Тачи је изразио је захвалност америчком председнику Доналду Трампу и његовом изасланику за дијалог Ричарду Гренелу, за вођство у том процесу.

Истакао је да ће у Приштини сада да наставе да раде на економском развоју, радним местима и даљој домаћој и међународној консолидацији.

"Економски развој, отварање нових радних места, повећање социјалне заштите за грађане, инфраструктурни пројекти са великим капиталом, авио-компаније, железнице и ауто-путеви, увек су били приоритет Косова, као и потреба да се разјасни судбина несталих лица и појединачни повратак свих расељених у њихове домове и имања", навео је Тачи.

Додаје да Косово верује у вођство Сједињених Америчких Држава и у визију Вашингтона.

"Јер је током историје Косова то доносило само користи, као што су ослобађање и независност Косова, успостављање војске која ће се завршити интеграцијом у НАТО и сада и економски развој. Косово сада мора да настави да ради на чланству у међународним организацијама и на новим признањима, како би се наша земља у потпуности консолидовала на домаћем и међународном нивоу", навео је Тачи.

Поручио је и да је пријатељство између Косова и Сједињених Држава вечно.

Иса Мустафа: Косово је балгословено уз САД

Председник Демократског савеза Косова, водеће странке владајуће коалиције Иса Мустафа реаговао је на потписивање споразума у Вашингтону, рекавши да је "Косово благословено пријатељством са Сједињеним Америчким Државама".

Путем објаве на свом налогу на Фејсбуку, Мустафа је захвалио Сједињеним Америчким Државама, а посебно председнику Доналду Трампу на посвећености у постизању споразума.

"Такође честитам премијеру Хотију и косовској влади на овом великом достигнућу у интересу Републике Косово. Премијер и влада су, обазриво и посвећено, за неколико недеља успели да од Косова направе поузданог партнера наших стратешких савезника, САД и ЕУ, стога овај премијер и његова влада заслужују подршку на путу којим су кренули", написао је Мустафа.

У Демократској партији Косова незадовољни споразумом

Парламентарна Демократска партија Косова саопштила је да је приштинска делегација пропустила шансу да у Вашингтону постигне коначни споразум који са Београдом осигурава међусобно признавање и место Косова у УН.

"Демократска партија Косова са великом забринутошћу види пропуштену прилику косовске делегације за коначни споразум о узајамном признавању између Косова и Србије који је требало да се постигне данас у Вашингтону. Било који споразум потписан на овај начин, без транспарентности, са којим немамо узајамно признавање, ствара забринутост и неизвесност. Штавише, до овог тренутка садржај споразума није објављен у јавности", каже се у реакцији странке коју води Кадри Весељи.

Из ове странке истичу да су од од почетка били уверени да је неопходно учешће САД у процесу закључивања дијалога, али да споразуми који не предвиђају узајамно признавање не нуде решење проблема између Београда и Приштине.

"Штавише, још је озбиљније ако постоји кршење Устава, суверенитета и стратешких интереса Косова. Нема преговора са територијама нити са нашим националним богатством. Став ДПК је био и остао да се у Вашингтону и Бриселу залаже за свеобухватан коначни споразум између Косова и Србије који гарантује узајамно признање, место у УН и који не утиче на територијални интегритет земље", наводи се у реакцији која је до недавно била на власти.

Љимај подржава споразум потписан у Белој кући

Председавајући владајуће Социјалдемократске иницијативе Фатмир Љимај подржао је потписивање споразума ​​Белој кући, истакавши да је "споразум о економској нормализацији, који предвиђа улагање милијарди у многим областима, добродошао за Косово".

"Улагања у железницу, путну инфраструктуру, мрежу гасовода итд, даће велики подстицај економији наше земље", каже се у објави Љимаја на друштвеним мрежама.

Поздравио је и назвао добродошлом најаву америчког председника Доналда Трампа да ће Израел признати Косово.

"Признање Израела је доказ велике и континуиране посвећености САД у процесу признавања државе Косово од стране других држава!", навео је Љимај.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се