Реакције српских званичника на изјаву Мила Ђукановића

Србија се ни на који начин не меша у унутрашња питања Црне Горе и ни на који начин није утицала на изборни процес у Црној Гори, поручила је председница Владе Ана Брнабић у одговору на оцене које је изнео црногорски председник Мило Ђукановић. Није Вучић позивао грађане Црне Горе за кога да гласају, наводи министар спољних послова Ивица Дачић, док секретар председника Србије Никола Селаковић истиче да Ђукановић увек кривца види споља, а никада у себи.

Ана Брнабић каже да су оцене црногорског председника политичке фразе о наводној угрожености Црне Горе, којом се Ђукановић изговара, уместо да се фокусира на стварне потребе и проблеме својих грађана.

"Као председница Владе Републике Србије осећам обавезу да реагујем на ставове које је о Србији и председнику Александру Вучићу изнео председник Црне Горе и ДПС-а, јер је у питању покушај политичке обмане коју Ђукановић користи како би објаснио узроке изборног резултата његове странке", истиче Брнабићева у саопштењу.

Указује да је Вучић у протеклих осам година мање пута поменуо Црну Гору и Мила Ђукановића, него што је Ђукановић само у овом једном интервјуу поменуо Србију и председника Вучића и то сваки пут, као и толико пута раније, у негативном контексту.

Србија се ни на који начин не меша у унутрашња питања Црне Горе и ни на који начин није утицала на изборни процес у Црној Гори, истиче премијерка и додаје да је то чињеница коју Ђукановић не може да спори.

"Нема говора о томе да је Црна Гора на било који начин угрожена од стране Србије и више је него јасно да је Ђукановић заробљен у политичким фразама које је годинама користио како би лажним причама о угрожености Црне Горе стицао политичке поене уместо да се фокусира на стварне потребе и проблеме својих грађана", наводи се у саопштењу.

Србија, истиче Брнабић, жели најбоље могуће односе са Црном Гором и свим земљама у региону. Србија је, додаје, посвећена изградњи стабилног, повезаног и сигурног Балкана.

Управо је то разлог због којег је председник Вучић покренуо инцијативу "малог Шенгена", како би земље региона економски сарађивале у интересу свих грађана, подсећа премијерка.

"То је најбоља одбрана од свих политика и политичара који не могу да искораче из деведесетих година прошлог века. Однос према овој инцијативи коју, нажалост, Црна Гора до данас није прихватила, јасно осликава ко је посвећен питањима заједничке будућности, а ко своју политичку позицију гради на проблемима из прошлости", оцењује Брнабићева.

"Србија спремно пружа руку свакој идеји која ће довести до побољшања животног стандарда, отварања нових радних места, изградњи извесније и сигурније будућности за све грађане овог нашег дела Европе, у нади да ћемо сви врло брзо постати чланови Европске уније. То је оно што желим да поручим Ђукановићу, грађанима Црне Горе и грађанима Србије", закључила је Брнабићева.

Дачић: Није Вучић позивао грађане Црне Горе за кога да гласају

За разлику од Раме, Харадинаја и других албанских политичара, као и муслиманских лидера, Србија, па ни њен председник Александар Вучић, ниједном се нису мешали у унутрашња питања Црне Горе, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић поводом оптужби које је председник Црне Горе Мило Ђукановић изнео на рачун српског председника и Србије.

"Није Вучић позивао грађане Црне Горе за кога да гласају, већ Рама и остали, а то онда, по Милу Ђукановићу, није мешање у унутрашње ствари. Србију питање власти у Црној Гори не интересује, интересују нас само права и слободе српског народа кога у Црној Гори има око 29 одсто, као и положај Српске православне цркве, чија имовина и светиње су били мета напада црногорске власти", рекао је Дачић за Танјуг.

Истакао је да је то легитимно право Србије по свим међународним конвенцијама.

"А све са циљем да српски и црногорски народ живе у миру и братској слози као што су вековима живели. Срамотно је да Мило Ђукановић напада Србију и Александра Вучића за мешање у унутрашње ствари Црне Горе, док се он најдиректније умешао у унутрашње ствари Србије, признавши Косово", додао је Дачић.

Нагласио је и да је време да Ђукановић престане да плаши Црну Гору наводним српским хегемонизмом, додајући да је та тактика пропала на изборима.

"Пре 30 година Мило Ђукановић је изјавио да се поноси српским пореклом и црногорском државношћу, да ли је лагао тада или лаже сада", упитао је Дачић, додајући да је "то питање за народ и грађане Црне Горе".

"Једино што Србија не да јесу лажи о наводном мешању Србије и Вучића и великосрпској политици. На крају, зашто Ђукановићу смета, како он каже, великосрпски троугао Београд, Бањалука и Подгорица, а не смета му, чак га и подржава, великоалбански четвороугао Тирана, Приштина, Скопље и Подгорица? Свима је то изгледа јасно зашто", поручио је Дачић.

Вулин: Ђукановић не зна достојанствено да губи

Реагујући на изјаву Ђукановића, министар одбране Александар Вулин поручио је да "као што није знао часно да влада тако Мило Ђукановић не зна достојанствено да губи".

"Није Ђукановић пао због српског национализма, већ због корупције и шверца који је прикривао црногорским национализмом. Није Ђукановић изгубио изборе зато што га је напала Србија, већ зато што је он напао Србе. Није Ђукановића срушила клетва Српске православне цркве, већ га је обрукао и срушио благослов Мирашеве црногорске цркве", наводи Вулин у саопштењу.

"Вучић је једини државник на Балкану који одлуке доноси само у складу са вољом свог народа, и не тражи ни територију ни утицај ван своје земље, није ни чудо да га Ђукановић мрзи и не разуме", додао је Вулин.

Ђукановић је у интервјуу за Њузмакс адрија оптужио Вучића за јаку медијско-политичку агресију Београда, јер је, како тврди, српски председник "давао јаку подршку великосрпском национализму у Црној Гори".

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво