Командант Кфора обишао Специјалну заштићену зону Дечана

Командант мисије на КиМ предвођене НАТО-ом, генерал-мајор Микеле Риси, посетио је Специјалну заштићену зону Дечана, која обухвата Српски православни манастир Високи Дечани, верско место које чува Кфор, као први одговорни за безбедоност.

Током посете, генерал Риси се састао са градоначелником Дечана Башкимом Рамосајем у његовој канцеларији, на позив локалне општине, саопштио је Кфор.

Командант Кфора такође се састао са игуманом Савом Јањићем у манастиру.

У оба састанка разговарано је о свеукупној ситуацији у околини, посебно у погледу утицаја на безбедност радова на путу Р108 који се протеже у близини манастира Високи Дечани. 

Генерал-мајор Риси потврдио је непристрасну посвећеност Кфора да настави да доприноси сигурном и безбедном окружењу и слободи кретања за све заједнице на Косову, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. године.

Медији на албанском навели су да је Kфор стопирао радове на проширивању пута у заштићеној зони манастира Високи Дечани, али из Kфора и манастирског братства нема потврде те информације.

Председник Србије Александар Вучић поручио је претходно да се упадом у заштићену зону манастира Високи Дечани и извођењем нелегалних путарских радова угрожава једна од највећих српских и хришћанских светиња, и да је тај чин недвосмислено у супротности са европским цивилизацијским тековинама, па и у супротности са прописима које је донела сама Приштина.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво