Србија и РС данас у Рачи обележавају страдање Срба у "Олуји"

Србија и Република Српска обележиће данас у Сремској Рачи 25 година од акције "Олујa". Након откривања спомен плоче, на мосту којим су колоне избеглица 1995.године стизале у Србије биће служен парастос и одржан комеморативни скуп.

За свега неколико дана почетком августа 1995. године, у хрватској акцији "Олуја", протерано је око 220.000 Срба, а скоро 2.000 је убијено. Сматра се да је стотине људи нестало.

Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић, присуствоваће у Сремској Рачи обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја".

Обележавању Дана сећања присуствоваће и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Поред државног врха Србије, обележавању у Рачи као представници Срба у Хрватској, присуствоваће деца из колоне која су пре 25 година прешла у тој колони у Србију, а онда су се, након неколико година вратили и почели да обнављају свој живот и живот свог народа у Хрватској и сада тамо живе.

Председник СДС С-а Милорад Пуповац рекао је Танјугу да ће у Рачи бити четворо младих, међу којима и Ања Шимпрага, посланица у Сабору, док су остали председници општина или заменици председника општина у којима Срби имају релативну већину или је у њима највећи број Срба који живе у Хрватској.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво