Ђурић: Разговори о нормализацији живота, не о независности

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да је на данашњем састанку захтевао да Приштина престане да износи неистине о садржини разговора у Бриселу, али и од представника ЕУ да буду јаснији и транспарентнији о томе о чему се разговара. Координатор Приштине за дијалог Скендер Хисени тврди да је на седмочасовном састанку разговарано о елементима свеобухватног споразума.

Марко Ђурић је рекао новинарима у Бриселу, након нове рунде преговора Београда и Приштине на експертском нивоу, да је делегација Србије послала врло снажне поруке.

"Нема ултиматума. Онај ко то покуша добиће јасну поруку шефа српске државе, српске владе и српског народа. Овде се не воде и неће се водити разговори о независности већ о нормализацији живота", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ је поручио да је било доста лажи о садржини разговора.

Како је истакао, он је и Скендеру Хисенију директно у лице рекао да је уморан да слуша лажи Приштине о томе како се преговара и разговара о самопроглашеној независности Косова и о свеобухватним споразумима који ће резултирати ониме што они сањају.

"Неће резултирати тиме, али може да резултира нормализацијом односа, нормалном трговином, школовањем, циркулацијом саобраћаја, привредним пословањем, економским растом за обе стране. Ако сте за тако нешто, Србија је за тако нешто увек спремна, али немојте да минирате разговоре тако што ћете пре и после сваког састанка због домаће политичке јавности износити неистине о ономе о чему се разговара", рекао је Ђурић. 

Ђурић је истакао да јавност мора да зна о детаљима и темама о којима се разговара а не да само слуша то из уста политичара из Приштине који покушавају да због домаћих политичких разговора "продају причу" која подрива саме темеље разговора.

На питање новинара да ли је неко на сто ставио предлог коначног решења, Ђурић је одговорио: "Да је неко тако нешто покушао наша делегација је имала веома јасне инструкције председника Вучића и да је до тога дошло ми бисмо се понашали у складу са таквим инструкцијама и много раније бисмо били на авиону за Београд".

"Договор је да се настави разговор"

Пошто до тога није дошло, како је навео, водили су тежак разговор о расељенима и економској сарадњи, и нису прихватили наметање Србији кривице за тобожње кршење Цефта споразума.

Договор је да се настави разговор, не о измишљеним темама, поготово не о независности Косова, већ о темама које могу да значе за обе стране, додао је Ђурић.

Поновио је да Приштина и Београд полазе од дијаметрално супротних становишта када је реч о статусу Косова, а да технички разговори служе да се олакша живот људима.

Хисени: Разматрани елементи свеобухватног споразума

Координатор Приштине за дијалог са Београдом Скендер Хисени изјавио је да је у седмочасовном састанку са директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем разговарано о елементима, односно поглављима свеобухватног споразума који ће бити правно обавезујући, додајући да то није делимично решење ниједног питања посебно.

"Преговарамо о елементима општег споразума који ће на крају бити међународно правно обавезујући и то би дефинитивно требало да резултира нормализацијом реципрочних односа између Београда и Приштине, што неминовно значи и међусобно признавање", рекао је Хисени.

Како је рекао, тренутни дијалог је "изузетно политички", јер садржи одредбе општег споразума, које прецизирају обавезе и политичке и правне.

"Знам став ЕУ да не постоји одређени договор о било чему, све док не постоји свеобухватан договор о нормализацији односа", рекао је Хисени.

Додао је и да су седмочасовни разговори били веома тешки, али и да мисли, на основу "тона разговора", да се "крећемо у правом смеру".

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара