Настављен дијалог у Бриселу, Лајчак одвојено са Ђурићем и Хисенијем

Делегација Београда, предвођена директором Kанцеларије за KиМ Марком Ђурићем, састала се у Бриселу са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчком, чиме је започела први дан експертско-техничких разговора у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Прва рунда разговора почела је у десет часова у згради Европске службе за спољне послове, где се делегације Београда и Приштине билатерално састају са посредницима ЕУ у дијалогу о нормализацији односа.

Лајчак је написао на свом Твитер налогу да је састанак две стране наставља на експертском нивоу.

"Имам задовољство да пожелим добордошлицу преговарачима две стране, Скендеру Хисенију и Марку Ђурићу", навео је Лајчак.

Хисени предводи делегацију Приштине као новопостављени координатор у дијалогу.

За 14 часова планиран је трилатерални састанак експерата Београда, Приштине и представника ЕУ.

Састанци на експертском нивоу предвиђено је да трају два дана, а разговараће се о економским односима, питању несталих и расељених са KиМ.

"Превасходно ћемо разговарати о економској сарадњи, како да се вратимо на наше тржиште на KиМ где је српска роба више од 20 месеци била протерана", рекао је Ђурић пред одлазак у Брисел.

Ђурић је нагласио да ће се разговарати и о несталима са KиМ, којих је око 1.500, као и о стварању предуслова за повратак протераних и расељених са KиМ.

Председник Александар Вучић је након прошлонедељне рунде високополитичког дијалога Београда и Приштине најавио да ће експерти наставити техничке разговоре о могућим гробним местима, питању повратка интерно расељених са KиМ којих је укупно 220.000, од чега 177.000 Срба.

Вучић је том приликом подсетио на чињеницу да се на KиМ након конфликта на своја огњишта вратило само 1,9 одсто протераног становништва, што је најмањи проценат у свету.

У Бриселу наглашавају да је специјални предстваник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак најавио "експертски састанак" за ову недељу, а следећи састанак на "високом политичком нивоу" за почетак септембра.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво