Наставак дијалога у Бриселу на техничком нивоу, главна тема - решавање судбине несталих

Експертски тимови Београда и Приштине састаће се данас и сутра у Бриселу, како би наставили рад у оквиру дијалога. Делегацију Београда предводиће директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, а Приштине новопостављени координатор у дијалогу Скендер Хисени. Ђурић је уочи састанка изјавио да на агенди разговора неће бити питање међусобног признања као што каже, инсинуирају у Приштини, већ економска сарадња, питање несталих и расељених и обавезе које је приштинска страна преузела Бриселским споразумом.

Међу првим питањима биће питање несталих.

На Косову је током година сукоба од 1998. до краја 2000. године преко 10.000 цивила изгубило живот или је нестало. Од тог броја 8.500 је Албанаца, више од 1.000 Срба, а има и Рома, Ашкалија и Бошњака. 

Трага се за још више од 1.600 цивила, међу којима Албанаца и Срба има највише. Последњих година наступио је застој у откривању и идентификовању несталих.

Из Удружења породица несталих уназад 20 година, а нарочито последњих, истицали су да је за расветљавање судбине њихових ближњих важна политичка решеност и воља. Из породица несталих сада очекују конкретна дела, најпре, где су локације на којима може да се трага за људима који су убијени, а воде се и даље као нестали.

Расветљавање захтева и масакр над српским жетеоцима у Старом Грацком код Липљана, на овај дан пре тачно 21 годину.

Тада је убијено 14 српских жетелаца док су убирали летину. Парастосом, полагањем венаца и паљењем свећа биће обележено њихово страдање.

За један од најтежих злочина над Србима на Косову и Метохији по доласку међународне мисије нико није сносио одговорност.

Британски војници су извршили истрагу и утврдили починиоце, али за Унмикове истражиоце починиоци су нестали без трага. Предмет је касније предат Еулексу, који је обуставио истрагу уз образложење да немају довољно доказа за подизање оптужнице.

У одговору тужиоца породицама страдалих наведено је да је један од окривљених Албанаца поседовао пиштољ једног од убијених Срба. Међутим, наводно није било доказа да је извршилац преузео жртвино оружје након масакра.

Тужилац је лаконски констатовао да не постоје веродостојна објашњења како је осумњичени поседовао пиштољ убијеног Србина.

Родбина и чланови породица убијених Срба уздају се у Специјални суд за злочине припадника Ослободилачке војске Косова. То ће још једном поновити и данас, на парастосу који почиње у 10 часова.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво