Хоти: Постигнут напредак, кључна је воља за завршни споразум

Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је након сусрета са председником Србије Александром Вучићем да је постигнут напредак, да верује у међународне партнере, потврдивши да ће следеће недеље бити организован следећи сусрет званичника Београда и Приштине на техничком нивоу.

"Разговарамо, има напретка. Очекујемо да ћемо следеће недеље детаљно објаснити ова питања", рекао је Хоти извештачима приштинских медија у Бриселу након састанка.

Навео је да су разговори на политичком нивоу, и да сматра да "су у завршној фази закључења коначног споразума, за који је потребна воља обе стране и подршка".

"Могу да постоје технички разговори, али оно што је кључно је политичка воља да се то питање закључи", рекао је Хоти.

Упитан да ли постоји воља да се овај процес заврши у року од неколико недеља, Хоти је одговорио: "Надам се да могу да говорим само за републику Косово."

"Потпуно смо посвећени и верујемо нашим међународним партнерима у пружању подршке. Питање са јасним циљевима је међусобно признавање и нормализација односа са Србијом", пренео је Хоти и додао да у овом процесу постоји уска координација између ЕУ и САД.

Питање несталих затворити што пре

Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је да је након 20 месеци настављен процес дијалога а међусобно признање и нормализација односа основни су принципи и коначна сврха овог процеса.

"На наш захтев, две теме првог састанка биле су нестале особе и економска питања. У склопи економије се налазе накнада за ратну штету, државни дуг, пензије, штедње у банкама, изгубљене плате радника истераних са посла, повреде приватног власништва и остала питања о којима ће се и даље расправљати на наредним састанцима. Утврдило смо да питање несталих особа треба што пре затворити, јер осећамо моралну обвезу према њиховим породицама", написао је Хоти на свог Фејсбук налогу након састанка са председнком Србије.

Рекао је да је пут Косова евроатлантска интеграција.

"Дијалог нема алтернативу. Уз подршку пријатеља остварићемо свој циљ, јер је у интересу Косова и Србије, у интересу мира, стабилности и просперитета у региону, као и у интересу ЕУ и САД-а", навео је косовски премијер.

Додао је да током овог тешког процеса, "у потпуности верује у међународне пријатеље, као што су веровали у прошлост када су подржали ослобођење и независност Косова".

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво