Наставак дијалога Београда и Приштине, Вучић и Хоти састају се у Бриселу

У Бриселу се наставља дијалог Београда и Приштине. Први корак ка наставку преговора био је видео-самит одржан у недељу, а састанак у седишту ЕУ биће први такав сусрет после 20 месеци паузе. Београд представља председник Србије Александар Вучић, а Приштину премијер Авдулах Хоти.

Састанак Вучића и Хотија требало би да почне у 16.00, најавили су из Европске комисије.

Домаћини састанка су високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ и специјални представник за дијалог и Западни Балкан Мирослав Лајчак.

Агендом је предвиђено да Борељ јавности упути саопштење пре почетка састанка, док ће Лајчак своју изјаву дати по окончању састанка.

Због епидемије коронавируса, медијима није омогућен улазак у зграду ЕУ у којој се састанак одржава.

У Европској унији састанак председника Александра Вучића и Авдулаха Хотија оцењују као важан први корак у обнови преговора.

План Брисела је да се дијалог води на два колосека: један посвећен финализацији и примени свих потписаних споразума, а други раду на споразуму о свеобухватној нормализацији односа.

Уочи одласка у Брисел, српски председник поручује је поручио да ће се борити за интересе Србије и српског народа на Косову и Метохији.

"Две су кључне теме које ће сутра бити на дневном реду: то су нестале особе и интерно расељена лица, као прва тема. Друга тема, економија и боља економска сарадња, бољи проток робе, капитала, људи и услуга. Ми смо се припремили за ту тему. Видим да се припремају и Албанци, пошто добијам све изводе из албанске штампе, тако да гледамо шта ту можемо да урадимо. И борићемо се, то је оно што могу људима да кажем и људи то знају. Борићемо се за интересе Србије и српског народа на Косову и Метохији и то је наш циљ, то је наша обавеза, то је наш посао", рекао је Вучић у среду.

Хоти се у среду, уочи састанка са Вучићем, у Бриселу састао са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем, а теме разговора биле су пандемија коронавируса и визна либерализација за становнике Косова.

Дијалогу у Бриселу претходио је видео-самит одржан у недељу, на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел и франуског председника Емануела Макрона.

Две стране последњи дијалог су водиле 2018. године, након чега су разговори обустављени пошто је Приштина у новембру те године увела таксу на српску робу од 100 одсто.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи