Ђукановић за РТС: Најбитније је да дијалог оживљава после блокаде

Директор Центра за спољну политику Драган Ђукановић рекао је за РТС да је најбитније да је дошло до оживљавања процеса који је готово две године замрзнут и да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен путем видео-линка.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Драган Ђукановић је рекао да је најбитније да је у петак дошло до оживљавања процеса и да ће дијалог бити настављен путем видео-линка и то је значајна порука, а у четвртак очи у очи у Бриселу.

"Говориће се о до сада потписаним споразумима и онима који нису у потпуности импементирани а онда ће се отварати нове теме које би требало да воде унапређењу дијалога", сматра Ђукановић.

Сутра Тачи одлази у Хаг, а додатни проблем је што Приштина жели укидање визног режима - то је маневарски простор који траже за себе, а од САД да изврше додатни притисак на ЕУ, а и Гренел је на томе инсистирао, напомиње Ђукановић.

Председник Александар Вучић је после састанака у четвртак и петак и рекао да су добре вести што је учињен помак да се уопште разговара о Косову, али д анема приближавања ставова.

"Најбитније је да дијалог оживљава после блокаде, претенциозно би било очекивати да ће у наредних неколко дана или месеци толико интензивира да можемо очекивати да дође до окончања", указује Ђукановић.

Ђукановић поставља питање да ли ће доћи до синергије ЕУ и са друге стране изасланика Гренела који је приврмено одложио састанак.

Осврћући се на Бајденову изјаву да је важна трнсаталнтска сарадња, Ђукановић каже да су Демократска партија и Обама тежили што бољим односима са ЕУ.

Током протеклих година, то стратешко партнерство САД и ЕУ се на неки начин погоршало, каже он.

"То је била порука Баједена, а Гренел каже да је то политизација уочи избора али да је учињено доста везано за аранжмане", напомиње Ђукановић.

"Оно што САД фокусирају је да када дође до састанка у Вашингтону да се подстакну економске теме", каже Ђукановић.

"Веома је значајно како ће се ЕУ поставити и које ће теме номиновати да се о еима говори. Постоји могућност да дође до решења које не би укључивало пуно апсолутно признање између две стране, говори се о моделима попут две Немачке илои нешто слично", закључио је Ђукановић.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара