Макрон и Меркел спремни да се даље ангажују око косовског питања

Због чињенице да је нормализација односа Београда и Приштине веома важна за безбедност и стабилност у региону, као и од великог значаја за њихову европску перспективу, председник Француске Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел изразили су спремност да и даље подржавају две стране и ЕУ у проналажењу решења.

У саопштењу се такође најављује да ће преговори почети 12. јула најпре видео-конференцијом две стране, а затим ће 16. јула бити одржан први састанак, односно дијалог, у Бриселу.

Домаћин тих састанака биће шеф европске дипломатије Борељ и изасланик ЕУ Мирослав Лајчак.

Како је наведено у заједничком саопштењу домаћина данашњег видео-самита, председника Француске и немачке канцеларке, Макрон и Меркел су спремни да поново организују самит попут данашњег, ако то буде било потребно, у неком каснијем периоду.

У саопштењу се наводи да су на видео-самиту учествовали председнк Србије Александар Вучић, косовски премијер Авдулах Хоти, високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ и специјални изасланик ЕУ за дијалог, као и регионална питања на Западном Балкану Мирослав Лајчак.

Преноси се да су се председник Вучић и Хоти договорили да наставе дијалог, који је прекинут новембра 2018.

Тај дијалог, како се истиче у саопштењу, биће и даље подржан од стране ЕУ са циљем нормализације односа Београда и Приштине кроз свеобухватни, коначни и обавезујући споразум.

Председник Вучић и Хоти су договорили, стоји у саопштењу, да продубе напоре у бројним пољима у оквиру Берлинског процеса, као важну меру успостављаја поверења.

Учесници видео-самита разговарали су и о даљим корацима у од ЕУ подржаног дијалога Београда и Приштине.

Председник Макрон и канцеларка Меркел охрбују председника Вучића и Хотија да наредних месеци постигну суштински напредак у преговорима.

Немачка Влада: Београд и Приштина се договорили да наставе преговоре

Представници Београда и Приштине договорили су се данас током видео-конференције у Паризу, чији су домаћини били Француска и Немачка, да наставе разговоре са циљем нормализације односа, саопштено је из немачке Владе.

"Председник Емануел Макрон и канцеларка Ангела Меркел дали су подршку председнику Александру Вучићу и премијеру Авдулаху Хотију да учине суштински напредак у преговорима", наводи се у саопштењу које је пренео Ројтерс.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво