Зечевић за РТС: Србија је забележила поене

Слободан Зечевић из Института за европске студије рекао је за РТС да Србија уноси стабилност у односе са Албанцима на Косову. Заинтересовани смо за реализацију Бриселских договора, које смо потписали 2013. године, истакао је Зечевић.

Крај ове недеље обележио је састанак председника Александра Вучића са председником Француске, а данас и са канцеларком Немачке.

Слободан Зечевић из Института за европске студије рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је Француска некада била велика сила, а да је данас сила средњег домета.

"Желели су да отворе преговоре Београда и Приштине после 18 месеци. У уторак је Макрон примио Хотија, а јуче Вучића и тиме покреће заједно са Немачком преговоре о нормализацији односа", рекао је Зечевић.

Према Зечевићевим речима, друга тема су евроинтеграције. "Јуче је Вучић рекао да се опредељујемо за нови модел, а Макрон је напомињао да стари модел треба заменити новим", каже Зечевић.

"Предложили су нам да бирамо узмеђу та два модела, а јуче је разрешена дилема и изашли смо у сусрет Француској, можемо да добијемо више средстава од ЕУ", указује Зечевић.

Али тај модел носи одређене ризике, како каже Зечевић, јер може да нас заустави, али исто тако на јесен можемо да отворимо више поглавља, можемо да се убрзано приближавамо циљу да до 2024. отворимо и затворимо сва поглавља. На тај начин се може ићи у пакету тематски.

Трећа тема су билатерални односи који су у успону, напомиње Зечевић и додаје да ћемо у наредним годинама успети да досегнемо односе од пре Првог светског рата.

"То је битно јер бих волео да користимо моделе који Французи имају за многе области: за дораду Устава, електронски медији, у области конкуренције, развоја националне културе", подвлачи Зечевић.

Ми смо некада користили француски модел друштвене организације и требало би да размишљамо у том правцу, каже Зечевић.

О Бриселским споразумима 

"Заинтересовани смо за реализацију Бриселских договора, које смо потписали 2013. године", истакао је Зечевић.

"Заинтересовани смо за побољшање економских односа, за унапређење електропривреде, авионски саобраћај – ту желимо напредак", додаје он.

Како каже Зечевић, што се тиче коначног решење, Вучић је резервисан.

"Видећемо, преговори тек почињу, а у недељу би требало да се наставе преговори ако албанска делегација дође у Брисел", каже Зечевић.

Према неким најавама, Албанци не долазе на преговоре. Вучић је рекао да је Србија спремна за дијалог.

"Постоји сумња да ли је Америка вратила ударац преко Европе, да Албанци на наговор нису дошли у Брисел", каже Зечевић. 

У суштини постоји такмичење између Европе и САД ко да ће донети решење, сматра Зечевић. 

"Можда ће Хоти и доћи, а ако не дође, можда ће то бити порука да Албанци рачунају на Американце", указао је Зечевић.

О протестима у Србији

Говорећи о протестима у Србији, Зечевић каже да Европска комисија и Сем Фабрици говоре да треба избегавати насиље према државним институцијама – то је порука коју шаљу, да не дође до ескалације насиља на улицама.

Зечевић додаје да је порука америчког амбасадора да не спори право грађанима да протестују.

Осврћући се на страни фактор, Зечевић каже да су ови протести – протести грађана и младих који су незадовољни – који не разумеју санитарну политику вођену од марта.

"Ово је епидемија невиђена до сада и нико се на прави начин није суочио с њом. Сигурно је аутентични потест, који неко жели да искористи – да ли стране службе или неко други. Треба одвојити грађане који имају право да протестују и интересе неких сила", закључио је Зечевић.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи