Шта флексибилнији однос Париза према Србији значи за дијалог Београда и Приштине

Француска је имала много више разумевања за ставове Србије о Косову и Метохији од неких других западних држава, али они су ипак признали независност Косова и делују у задатим оквирима, рекао је за РТС сарадник Института за европске студије Слободан Зечевић. Додао је да се може очекивати неки флексибилнији однос Париза, али да би промена става била велико изненађење.

Слободан Зечевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је веће разумевање Париза нешто што у овом тренутку Србији много значи.

Рекао је да је главно питање да ли ЕУ има идеју шта би могао да садржи правно обавезујући споразум о нормализацији односа Београда и Приштине.

"Ми то још не знамо. Нама би више одговарало да се прво реализује Бриселски споразум и да се наставе преговори о економској нормализацији", навео је Зечевић.

Како је истакао, у наредном периоду ће се видети да ли постоји нацрт политичког споразума.

Зечевић је рекао да је изненађен тиме што је ЕУ преузела примат у преговорима, јер је досад увек било да Брисел каска за Вашингтоном.

Каже да је у овом тренутку америчка администрација некако у позадини и да нема најаве да би се разговори у Америци могли наставити.

Зечевић напомиње да је изненађење то што је ЕУ била чврста да не дозволи Американцима да преузму преговоре и да се споразум постигне у Вашингтону.

Председник Александар Вучић данас путује у дводневну посету Француској. Првог дана посете састаће се са председником Француске Емануелом Макроном.

Главне теме разговора биће Косово и Метохија, евроинтеграције Србије и сарадња две земље.

Сутра ће учествовати на видео-конференцији чији су домаћини председник Француске Емануел Макрон и канцеларка Немачке Ангела Меркел.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво