Вучић: Најбруталније политичко насиље у последњих неколико година

Председник Александар Вучић каже да су синоћ лица десничарске оријентације, иако је на скупу било на почетку и оних који су мислили да су ту због короне, напали Народну скупштину. Било је сваковрсног уплива и страних безбедносних служби, напоменуо је Вучић.

Александар Вучић је, у обраћању јавности поводом синоћњих демонстрација испред Народне скупштине, рекао да су грађани били сведоци најбруталнијег политичког насиља у последњих неколико година.

"За разлику од неких ранијих времена, држава је у потпуности поштовала слободу окупљања, слободу демонстрација, слободу другачијег изражавања, мишљења и никада ни на који начин није угрозила то право припадницима свога народа и својим грађанима", истакао је председник.

Вучић је навео да је протест био противзаконит и непријављен, у супротности са свим општим и посебним правним актима.

"Догодило се то да су лица десничарске оријентације, а нема никакве сумње да је на скупу било на почетку и оних који су мислили да су ту због короне и због свог разумљивог незадовољства због могућности пооштравања мера, напали Народну скупштину", рекао је Вучић.

Навео је да учесници демонстрација говорили о мигрантима, "земљи као равној плочи", 5Г мрежи.

Поручио је да ће полиција бити у стању да заштити државу од политичког екстремизма, десничарских и профашистичких група.

Објаснио је да је јучерашње понашање полиције било изнуђено, јер није било начина да се зауставе људи који су користили каменице, ножеве, боксере, Молотовљеве коктеле за уништавање полицијских возила.

"Суочени са свим тим, полиција је преузела ствари у своје руке и у складу са законом повратила контролу над објектом и растерала оне људе који су били насилни, а они пристојни мирни људи су се сами склонили, јер су видели како су нападали полицајце и нису желели да учествују", објаснио је председик.

"Имамо доказе о уплетености регионалних служби"

Подбацио је, према његовим речима, део безбедносних служби Србије, јер се тек касније видело да је било сваковрсног уплива страних безбедносних служби.

"Имамо доказе о уплетености појединих функционера неких регионалних служби. Не мислите да је то могло да буде случајно, дошао сам због короне, а онда сам упао у Скупштину", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Навео је да су на протесту биле и особе са простора бивше Југославије, које су познате по криминалним активностима и које су учествовале у нередима и нападима на полицију Србије.

"Постоје бројни докази и упознаћемо и комшије у региону с тим. Затражићемо одговоре у тим земљама на питања шта су тражили овде синоћ, откуд ту и шта је био њихов циљ", поручио је председник.

На питање одакле руски и црногорски држављани синоћ на протесту, рекао је да постоје докази, али да се чека коначни став служби.

Одговарајући на констатацију новинара да је камера снимила полицију која туче грађане који нису били насилни, Вучић је одговорио да за све постоји закон, па тако и за полицију, али да се, како истиче, чињенице не смеју извртати, јер је полиција била нападана све време и морала је да реагује.

Поручио је да ће сваки припадник полиције који је синоћ прекршио своја овлашћења за то и одговарати.

Како је навео, неколико стотина лица је учествовало у немирима, пет полицијских аутомобила је уништено, 43 полицајца повређена, један има фрактуру лобање.

"У Париз путујем ујутро"

Вучић је најавио да ће, уместо вечерас, у Париз на састанак са француским председником Емануелом Макроном отпутовати сутра.

Истакао је да ће ноћ провести у згради Председништва, како би показао онима који су најавили протесте за после подне да их се не плаши.

Замолио је грађане, али и политичаре који позивају на окупљање у јеку епидемије, да буду одговорни и размишљају о животу својих комшија и ближњих.

Додао је да је нанета огромна материјална штета и штета угледу Србије. Тврди да је циљ био да делегација Србије са већим оптерећењем путује у Брисел и Париз.

"Компромиса са насиљем и хулиганима неће бити", поручио је председник.

Коментаришући најаве нових протеста у Београду и позиве грађанима на окупљање, каже да то само потврђује његове речи да није корона у питању или полицијски час, јер га неће бити.

"Шта ће да ураде? Ништа, као и обично", рекао је Вучић и оценио да се неће десити сценарио од синоћ јер ће сви који ломе и пале бити ухапшени.

"Није корона у питању, већ интереси за слабљење Србије"

Упитан за реакције политичара из Хрватске на протест, посебно бивше премијерке Јадранке Косор, која је рекла да ће тражити избацивање СНС-а из групације ЕПП, Вучић је одговорио да они знају да је полиција у свим земљама Европе реаговала десет пута оштрије.

Полиција је, како је навео, одговорила тек када су демонстранти заузели објекат и кад су их погодиле многе каменице.

Вучић је рекао да ће поједини политичари из Хрватске и других земаља подржати било кога, без обзира на ставове, уколико на тај начин могу да покушају да напакосте Србији и њему.

Напомиње да је довољно видети шта пишу известилац за Приштину у Европском парламенту Виола фон Крамон или Флоријан Бибер, који, наводи председик, хвали Срђана Нога и објашњава да је то због епидемије.

"Није корона била у питању, већ политички интереси за слабљење Србије", закључио је Вучић.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво