Ребић: Један полицајац са фрактуром лобање и потресом мозга

Током синоћњег протеста повређена су 43 полицајца, а један од њих има фрактуру лобање и потрес мозга, рекао је директор полиције Владимир Ребић.

"У надлежну здравствену установу јавила су се 43 полицијска службеника, један колега има фрактуру лобање и потрес мозга, надам се да ће му брзо бити добро. Забринути смо за његово и здравље сивх полицијских слуззбеника", рекао је Ребић на прес конференцији

Он је додао да један број полицајаца са лакшим повредама није желео ни да се јавља лекарима.

"Зато желим да честитам припадницима полиције који су били ангажовани и спречили ескалацију насиља на улицама", рекао је Ребић.

Он је истакао да полиција није употребљавала силу, све док није дошло до угрожавнаја живота полицијских службеника.

Како је рекао, синоћ око 19 сати дошло је до непријављеног окупљања грађана испред скупшитне, а након око пола сата дошло је до инцидента који је, према његовим речима, указао на карактер скупа и са каквим су се намерама грађани окупили.

Тада, каже, једна група од око 50-ак људи није допустила да прођу кола Хитне помоћи, која су превозила угроженог пацијента.

Затим је, како је рекао, око 22.20 сати група од више десетина људи телима извршила притисак на полицијске службенике и ушла у предворје Скупштине Србије, што, каже, указује на чињеницу да је полиција била све време уздржана и није примењивала силуок силу.

"Они су телима потиснули припаднике полиције унутра, а затим је полиција телима изгреднике потиснула из зграде парламента. Вршили су притисак на полицију још у четири наврата, покушавали поново да упадну, а полиција је све време била уздржна и није примењивала овлашћења. Насилници су се затим одлучили за радикалније мере, гађали су каменицама, конзервама, флашама, угрозили су живот полицајцима. Тек тада је дошло до употребе средстава принуде и одбијени су напади хилигана, који из њима знаних разлога покушавали да уђу и освоје скупштину", рекао је Ребић.

На питање о броју припадника полиције синоћ на терену, Ребић је рекао да је полиције било довољно, да нису сви били у униформи, а да је један значајан део припадника полиције био у цивилу.

"Својим поступањем, показали смо да грађани могу да имају веру у полицију и да се овакви инциденти неће више дешавати", рекао је Ребић.

Приведене 24 особе

Због насиља испред Скупштине и у околним улицама полиција је привела 24 особе, од којих су 23 због прекршаја, а једна особа због кривичног дела, изјавио је Ребић.

Навео је да је начињена прилична штета МУП-у и да су хулигани запалили пет службених возила, као и да је оштећена опрема полицајаца: 71 штит, 65 визира, 19 палица, шест ручних радио станица и 18 шлемова.

Ребић је додао да су оштећена и двоја врата на улазу у скупштину.

"То је огромна штета коју морамо да надокнадимо", рекао је Ребић.
Истакао је да је полиција изузетно професионално поступала и успела да стави врло брзо под контролу јавни ред и мир, као и да заштити грађане од покушаја хулиганства на улицама.

Ребић је најавио да ће врло брзо, већ у току дана, сви приведени бити процесуирани од стране надлежних тужалаштава и судова.

Додао је да ће након извршне анализе видео-надзора бити идентификовани и други хулигани који су чинили недела и да ће сви бити врло брзо процесуирани.

Упитан да ли су идентификована лица која су палила полицијска возила, Ребић је рекао да су за сада успели да идентификују једну осумљичену особу која ће вероватно већ у току дана бити спроведена надлежном јавном тужилаштву за паљење два полицијска возила.

Радимо и на идентификовању других особа које су палиле и остала три полицијска возила, додао је Ребић.

По завршетку пре конференције, један од новинара је упитао Ребића да ли планира да поднесе оставку, на шта је он, одлазећи одрично одговорио.