Лајчак с немачким званичницима уочи дијалога Београда и Приштине

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак разговарао је у Берлину о предстојећем дијалогу Београда и Приштине с немачким председником Франком Валтером Штајнмајером, шефом дипломатије Хajком Масом и саветником Ангеле Меркел за спољне послове Јаном Хекером.

"Разговарали само дијалогу Београда и Приштине коме посредује ЕУ и важности првог састанка на високом политичком нивоу које се организује 12. јула након Париског самита", навео је Лајчак на Твитеру.

За трајну стабилност региона потребно је свеобухватни и одржив споразум Београд и Приштине, и то је кључни предуслов за реализацију перспективе ЕУ обеју земаља, наводи се на твитер налогу немачког министарства.

Шеф дипломатије Хајк Мас је оценио да је добро то што је Лајчак унео нови моменат у дијалог и поставио амбициозне циљеве.

"Желимо брз видљиви напредак за људе у региону. Будућност западног Балкана лежи у Европи. Дакле, ЕУ мора да игра водећу улогу", поручио је Мас, а преноси Министарство на Твитеру

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон у петак 10. јула организују видео самит посвећен Западном Балкану и дијалогу Београда и Приштине.

ЕУ ће на самиту представљати шеф дипломатије Жосеп Борел који ће заједно са Мирославом Лајчком 12. јула бити домаћин прве рунде наставка дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

Делегацију Београда у Бриселу предводиће председник Србије Александар Вучић, а Приштине косовски премијер Авдулах Хоти.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво