Вучић: Крај преговора са ЕУ очекујем 2024, чланство до 2026.

Председник Србије Александар Вучић изразио је уверење, на основу разговора у Бриселу, да ће се на крају мандата нове владе, 2024. године, завршити приступни преговори Србије и ЕУ, те да је реално да Србија постане чланица Уније до 2026.

"Нећу да причам детаље, али задовољан сам кроз које смо све детаље прошли у разговору са Фон дер Лајеновом, уверен да са оптимизом улазимо у нову фазу односа ЕУ и Србије", нагласио је Вучић после разговора са функционерима ЕУ и приметио да се у Бриселу за сва та питања ствара позитивна клима.

Вучић је, у изјави новинарима, истакао да је то његова нада и веровање, подсећајући да је он или прагматичан, реалистичан, песимистичан, а оптимистичан веома ретко.

"Мислим да постоји добра клима у ЕУ да се разматра убрзани напредак Србије, а истовремено већа жеља код нас и промењена ситуација да се убрза наш европски пут", подвукао је председник.

Пренео је да је било разговора о инфраструктурном повезивању унутар региона, као и о новцу који би Србији припадао у наредном периоду из такозвана два "џепа" ЕУ.

"Једно су ИПА фондови, и то не мали новац. Друго су гарантне шеме, то јест гаранције, што је такође велики новац", објаснио је Вучић, додајући да су трећа ствар пројекти за цео регион, пошто је идеја ЕУ да се сви главни градови Балкана споје ауто-путем, пругом.

Реч је, према његовим речима, о комбинацији оног што је Берлински процес представљао од почетка.

"То су ствари које су за нас од суштинског занчаја, али су разговори са Приштином од кључног значаја да бисмо могли да очекујемо тај новац", рекао је Вучић.

Указао је да очекује наставак разговора са Приштином за две до три недеље.

Пренео је да је са званичницима ЕУ разговарао о ситуацији У Приштини, шта можемо да очекујемо и како би могли изгледати њихови услови.

Указао је да је разговарао и са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком о свим важним темама и да сада, након посете Београду, постоји комуникација на дневном нивоу.

Рекао је да је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен била веома припремљена и да јој је захвалан на пажњи коју је посветила Србији.

Казао је да ју је позвао да посети Србију и изразио уверење да ће то учинити пре краја године, када прође криза изазвана коронавирусом.

"О наставку дијалога и самиту у понедељак или уторак"

Председник наводи да ће вероватно у понедељак или уторак јавност бити обавештена о датуму наставка дијалога Београда и Приштине и самиту који ће вероватно томе претходити, али да то није на њему да каже, већ на представницима ЕУ.

"Нисам човек који се истрчава. Приштина је објавила датум, иако смо замољени и једни и други да ћутимо. Ја знам датуме, али као частан човек не могу у јавност о нечему што је посао ЕУ и појединих чланица, Француске и Немачке", рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Додао је да "нема смисла да се упушта у бесмислене игрице које политичари воле да би себе заштитили од неких будућих напада".

Поновио је да верује у то да ће Србија добити и званичну потврду о завршетку преговора са ЕУ 2024. године.

"Оптужнице добра вест, али тај суд је по косовским законима"

Председник је изјавио да је подизање оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељија добра вест пошто су се десили страшни злочини над Србима на КиМ, али указује да треба имати у виду да су Специјално тужилаштво и Суд формирани по косовским законима.

Упитан да прокоментарише шта може да очекује од Приштине у овом тренутку и који су били закључци на данашњим састанцима с представницима ЕУ у Бриселу, имајући у виду предлог поменутих оптужница, Вучић је рекао да неће говорити шта су закључци других, али да може да изнесе шта је био његов закључак.

"А то је да морамо да покажемо уздржаност, јер тако штитимо српски народ на КиМ од насиља, као и да разговарамо о темама од животног значаја на КиМ и ту правимо компромисе", рекао је.

Вучић истиче да наша страна покушава да разговара о темама од животног значаја и покушава да постигне у различитим сферама друштвеног живота компромисе са Албанцима.

Вучић је рекао да већ два дана званични Београд ћути од када смо обавештени о постојању и даље непотврђене оптужнице, као и да ту треба водити рачуна о три ствари.

Прво је да су специјално тужилаштво и специјални суд са специјалним одељењима формирани по косовским, а не међународним законима, као што је било у нашем случају.

"То нас у старту ограничава", додаје Вучић и каже да се људи одушевљавају, али да се заборављају те важне чињенице.

"Друга ствар, оптужнице које је подигла Србија и даље стоје, против много лица на КиМ за злочине против српског и неалбанског становништва."

"И треће, ово уноси једну врсту безбедносног проблема за све Србе на КиМ, а не искључује могућност изазивања проблема и у две општине на југу Србије, само да би неко показао снагу и моћ."

Председник Вучић каже и да Београд не бира ко ће седети с друге стране стола у преговорима са Приштином и да су то њихове унутрашње ствари.

Ко год да преговара, како каже председник, позиција Приштине се неће променити и да ће сви инсистирати на томе да добију признање независности Косова и ништа мање од тога.

О изборима 

Како је излазност од 28 одсто у реду када је реч о изборима на којима је, на пример, за европарламентарку изабрана Тања Фајон, а није довољна ни 50 одсто излазност на изборима ако добија СНС?, запитао је Вучић.

Председник Србије је том изјавом одбацио критике појединих европарламентараца, међу њима и Тање Фајон, на рачун излазности на изборима у Србији, те навео да је управо Фајонова добила свој мандат у ЕП на изборима на којима је излазност била само 28 одсто.

Навео је и да би, према последњим истраживањима, када би избори били одржани сад у недељу, излазост била за два одсто мања.

"А ускоро ће и избори у Словенији, па ћемо видети каква ће бити излазност, а и имаћемо много питања о статусу Срба у Словенији", рекао је Вучић.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво