Кумановски споразум, документ мира без проглашене капитулације

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић рекао је за РТС да је Кумановски споразум донео мир, непроглашену капитулацију, али потпуно повлачење југословенске војске са Косова.

На данашњи дан 1999. године потписан је Кумановски споразум. Престао је рат, али шта је остало од тог споразума данас.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Драган Ђукановић је рекао да је након што је уследила у мају и априлу 1999. године дипломатска акција САД, ЕУ, Руске федерације дошло је до тога да је тадашња власт у Београду прихватила повлачење Војске Југославије, Министарства унутрашњих послова са Косова.

"Све је то на неки начин крунисано захваљујући Кумановском споразуму након чега је почео процес доласка и међународног војног присуства - Кфора и Унмика", рекао је Ђукановић.

Према његовим речима, након тога је успостављена нека врста новог међународног присуства за суштинску аутономију Косова у складу са Резолуцијом 1244.

Она је донета свега два дана касније и њоме је окончан у потпунности оружани део сукоба на Косову.

"Нажалост, видимо да су наствљене тензије - посебно 2004. масовни погром Срба, тензије које су касније условиле једнострано проглашену независност Косова 2008. и од 2011. водимо процес нормализације односа између Београда и Приштине", рекао је Ђукановић.

Каже да је најбитније из тог периода да извучемо лекцију да је свака дипломатска активност боља од изостанка те активности.

"Оно што је било нуђено у фебруару 1999. кроз пакет мировног преговра из Рамбујеа било је много прихватљивије него оно што смо добили након бомбардовања почетком јуна", рекао је Ђукановић.

Шта је донео Кумановски спорзум 

Ђукановић каже да је Споразум донео мир, непроглашену капитулацију али потпуно повлачење југословенске војске са Косова, са изузетком севера Косова и судова и тужилаштава, потпуно повлачење државних институција са Косова.

Како каже, он јесте донео мир, требало је да осигура привремену администрацију у складу са УН али то је отишло у другом правцу.

Ђукановић каже да је поражавајуће за водеће чиниоце међународне заједнице да су ове рестриктивне мере, таксе, трајале од новембра 2018. до пре неколико дана. То је нанело велику штету бизнис заједници.

Потребно је да дође до нове динамике уласка у окончање процеса нормализације из 2011. године, сматра Ђукановић. ЕУ се активирала поново захваљујући именовању Лајчака, а са друге стране Гренел води активност између Београда и Приштине, указао је Ђукановић.

"Није време за утрку већ за усклађивања заједничких активности да дође до оживљавања дијалога Београда и Приштине", закључио је Ђукановић.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво