Хоти: Врло брзо ћемо уклонити препреке за наставак дијалога

Косовски премијер Авдулах Хоти најавио је ће "врло брзо" бити укинуте препреке за обнављање дијалога Београда и Приштине, као и да се почетак разговора може брзо очекивати - чим буду уклоњење мере за кретање, промет и путовање.

"Мере које ометају процес дијалога од стране Косова биће укинуте врло брзо. Очекујем да ћемо на основу обавеза које имакопрема нашим међународним партнерима уклонити све препреке у овом процесу и сести за сто", рекао је Авдулах Хоти Гласу Америке на албанском језику.

Упитан да ли ће то бити овог месеца, Хоти је одговорио: "у то верујем, врло брзо, врло брзо".

Додаје да је процес дијалога добро уоквирен и да у њега у Приштини улазе "како би закључили споразум са Србијом".

"То би требало да резултира коначним признањем, јер већ неколико година водимо дијалог о темама које су више техничке, можда за нормализацију односа две земље. Сада морамо да седнемо и у потпуности закључимо споразум, јер само тада то има смисла, довести до међусобног признавања", рекао је Хоти.

Поновио је да дијалог води влада, и да тај терет вођења овог процеса пада на премијера, према Уставу.

"Имаћу координациони приступ да бих све укључио у овај процес. Али, наравно, терет ће бити на влади. Све парламентарне странке треба да буду укључене у овај процес", навео је Хоти и додао да не очекује проблеме са Хашимом Тачијем у вођењу разговора.

Хоти очекује и од Београда да уклони препреке са своје стране и да ту пре свега мисли на кампању за повлачење признањапрема Косову.

"Ако дијалог на крају не буде успешан, ми сигурно задржавамо право државе да, по Уставу и важећим законима, Србији наметне све реципрочне мере ако је потребно. Али оно што је важно у овим мерама је да оне могу успети само ако су усаглашене са нашим међународним партнерима" .

"Желимо да постигнемо коначни договор са Србијом о узајамном признавању заснованом на Уставу земље, у потпуности и без разговора о територијалном интегритету и територијалном интегритету земље", подвукао је Хоти.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво