Министарство културе писало Унеску: Покушаји својатања српског културног наслеђа на КиМ

Поводом поновљених "покушаја својатања српског културног наслеђа на Косову и Метохији и фалсификовања историје који долазе преко појединих медија из Албаније", Министарство културе и информисања упутило је писмо Луизи Томпсон Флорес, директорки Унесковог Регионалног бироа за Европу, у коме се изражава забринутост због садржаја који су преко тих медија пласирани јавности и указује на поступање супротно принципима Унеска, чији је и Албанија члан.

Како се наводи у писму, културолошка различитост, карактеристична за Косово и Метохију, требало би да служи промовисању дијалога и мира међу народима на тој територији, а не покушајима отимања културног идентитета српског народа и кривотворењу историјских чињеница.

Истакнута је и захвалност на труду који Унеско улаже на очувању материјалног и нематеријалног српског културног наслеђа на Косову и Метохији, саопштила је прес служба Министарства културе.

"У писму се додаје да Министарство културе и информисања сматра да најновији примери покушаја присвајања српске баштине најбоље говоре о исправности одлуке Унеска да не прими тзв. 'Косово' у чланство те организације, уз констатацију да би такав став Унеска требало да остане чврст принцип и у будућности", истиче се у саопштењу.