Према албанском филму Срби су "украли албанску историју", Београд види обрисе културног геноцида

Јавност је узбуркао филм на албанској телевизији Топ канал, под називом "Велика српска историјска обмана - како су Срби украли албанску историју". Реч је о фалсификату историјских чињеница и промовисању великоалбанске политике, упозорава Београд и оцењује га као културни геноцид.

Филм је емитован 30. маја, у ударном термину. У скупој продукцији и уз учешће бројне екипе која га је реализовала, тај "срамотни и гротескни историјски фалсификат био би само жалосна провокација да у себи не садржи опасне намере и то у једној политички изазовној и напетој епохи", кажу у Министарству културе.

Наратор у филму каже да ће "показати праву страну приче" - "Како су албански верски објекти претворени у словенске? Шта је очувано данас у њима? Много је докумената који доказују корен те историјске лажи. Наравно, базираћемо причу на чињењицама, не на емоцијама."

Њихове чињенице су, кажу у Министарству културе, безочно фалсификовање историје. Српске цркве, манастири и духовна традиција на Косову и Метохији проглашавају се албанским, са јасним циљем промовисања великоалбанске погромашке политике, на штету Србије и српског народа.

"Реч је о једном у низу покушаја фалсификата и преузимања туђих историјских образаца и традиције. Ми не можемо да спречимо настајање таквих пројеката, али морамо са своје стране, кроз појачавање међународних контаката, кроз билатералне и мултилатералне контакте са међународним организацијама и другим државама да се боримо за истину, за своју културу, за своју традицију", каже министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Продукцијски покушај да се оснажи доминантна друштвена теза албанске јавности на Космету, да не постоји ни један други идентитет осим албанског, опасан је, упозоравају стурчњаци

"Ако ставимо питање културне баштине у контекст евентуалног дијалоа Београда и Приштине видимо да је то један велики проблем зато што удара у основу идентитета и културне баштине једног народа и како онда можемо да говоримо о неким другим посебним политичким правима уколико се укида право једног народа да баштини своју културу и да штити своје споменике културе прекрајањем историјских чињеница и пласирањем тезе да су ти културни споменици од некога отети и да они припадају искључиво Албанцима", наводи асистент на Факултету политичких наука Стефан Сурлић.

"Обриси културног геноцида"

Такви покушаји, каже министар културе, имају све обрисе културног геноцида, а он је, историја нас томе учи, често увод у физички геноцид.

Министар Владан Вукосављевић рекао је да смо до сада сматрали да су то ствари које су неспорне и које не треба никоме доказивати.

"Нажалост, ево последњих неколико недеља сведоци смо да се из земаља у окружењу, и када је реч о српском језику из правца наших источних суседа и када је реч о Матици српској из правца наших западних суседа и када је реч о Српској првославној цркви из правца неких других суседа, долази до покушаја који се тичу отимања преузимања или гурања у страну српске културно-историјске традиције", рекао је Вукосављевић.

Филм албанске телевизије је подмукло и вероватно са стране подметнуто парче пропаганде које треба да одржи ватру сукоба између Срба и Албанаца - оцењује Канцеларија за Косово и Метојију

"Разуме се да се Србија никада и ни по коју цену неће одрећи својих светиња на Косову и Метохији, а верујемо да ни албански народ, који је поносан на сопствену богату историју и традицију, нема потребу да посеже за туђом историјом и традицијом."

Србија, додају, жели најбоље могуће односе са Албанијом и Албанцима и зато је, кажу, неопходно зауствити великоалбанске пропагандисте и фалсификаторе историје.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво