Са Мердара враћен камион из централне Србије, Приштина почела да спроводи "мере реципроцитета"

Са административног прелаза Мердаре јутрос је враћен камион са робом из централне Србије, потврђено је РТС-у. То практично значи да је почела примена нових мера које је донела косовска Влада.

Косовска влада објавила је одлуку о постепеном увођењу "реципроцитета" за робу српских предузећа која се пласира на косовско тржиште, оценивши да "баријере Србије настављају да штете увозницима и извозницима са Косова и изазивају трговински дефицит за Косово".

Према изменама и допунама владине одлуке, у трговинским односима са српским предузећима забрањена је документација о пољопривредним и индустријским производима на којој нема назива "Република Косово", или ако је, тврди се у одлуци владе, "супротно уставу и негира независност и суверенитет".

"Агенција за храну и ветеринарство је обавезна да користи грб и име Република Косово у фитосанитарним и ветеринарским сертификатима, док привредним субјектима из Србије мора да се обезбеди улазна дозвола за свако возило које превози робу која улази на Косово у канцеларији за везу Косова у Србији", наводи се у одлуци.

Одлука остаје на снази до даљег, а привредно предузеће основано према правилима власти у Србији не може да буде признато као правно лице, већ само у складу са Законом о трговачким друштвима.

Министар спољних послова Ивица Дачић навео је да је за Србију неприхватљив чин Приштине која је забранила улазак робе из централне Србије без докумената са назнаком "Република Косово".  

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво