Са Мердара враћен камион из централне Србије, Приштина почела да спроводи "мере реципроцитета"

Са административног прелаза Мердаре јутрос је враћен камион са робом из централне Србије, потврђено је РТС-у. То практично значи да је почела примена нових мера које је донела косовска Влада.

Косовска влада објавила је одлуку о постепеном увођењу "реципроцитета" за робу српских предузећа која се пласира на косовско тржиште, оценивши да "баријере Србије настављају да штете увозницима и извозницима са Косова и изазивају трговински дефицит за Косово".

Према изменама и допунама владине одлуке, у трговинским односима са српским предузећима забрањена је документација о пољопривредним и индустријским производима на којој нема назива "Република Косово", или ако је, тврди се у одлуци владе, "супротно уставу и негира независност и суверенитет".

"Агенција за храну и ветеринарство је обавезна да користи грб и име Република Косово у фитосанитарним и ветеринарским сертификатима, док привредним субјектима из Србије мора да се обезбеди улазна дозвола за свако возило које превози робу која улази на Косово у канцеларији за везу Косова у Србији", наводи се у одлуци.

Одлука остаје на снази до даљег, а привредно предузеће основано према правилима власти у Србији не може да буде признато као правно лице, већ само у складу са Законом о трговачким друштвима.

Министар спољних послова Ивица Дачић навео је да је за Србију неприхватљив чин Приштине која је забранила улазак робе из централне Србије без докумената са назнаком "Република Косово".