Вучић: Неконтролисани раст броја заражених одложио би изборе

Председник Александар Вучић изјавио је да Србија са изборима већ касни и да не разуме како неко мисли да се увођењем ванредног стања или неуставним понашањем они даље одложе. Што се тиче ситуације са мигрантима, Вучић је истакао да Србија није имала велике проблеме, али да држава жели да обезбеди сигурност грађана. Говорећи о повећању плата лекара и сестара, поновио је да је оно трајно и додао да је могуће још једно.

Александар Вучић, који је обишао радове на изградњи и реконструкцији КЦС у Београду, рекао је да би избори заказани за 21. јун били одложени уколико дође до неконтролисаног пораста броја особа заражених коронавирусом, али је истакао да не мисли да ће се такав сценарио десити.

"Одлагања неће бити ако ствари будемо контролисали, али ако будемо имали проблема са растом броја заражених, ако ствари не будемо могли да контролишемо, нема сумње да ћемо у том случају донети другачију одлуку, јер је за нас здравље људи много важније од било каквих политичких победа и од било чега другог", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Каже и да не види да би одлагање нешто озбиљније променило за оне који то траже.

"Хрватска иде на превремене изборе, то није за поређење" 

Вучић је, на констатацију да се у Хрватској избори одржавају вероватно 5. јула, да су у Македонији такође могући, а да део опозиције у Србији тражи од Европског парламента њихово одлагање у Србији, одговорио да, према Уставу и законима, код нас избори већ касне, нека два или три месеца.

"Већ смо прешли све дозвољене рокове и не разумем како неко мисли да увођењем ванредног стања или неуставним понашањем можемо да одложимо даље", указао је Вучић.

Подсетио је да се у Хрватској иде на превремене изборе, што није за поређење.

Коронавирус као "сламка спаса" 

Вучић је рекао да су се они који су раније лупали у шерпе и тражили да се мере укину и да "изађу напоље", и говорили да мере нису ни потребне и да су лекари политички злоупотребљени, сада ухватили за корону као за сламку спаса која би одложила изборе. 

"Суштина је у томе да они који су све време једно говорили, сада су променили плочу и, као што су свој спас за политичко деловање у првом тренутку видели у корони очекујући да људи почну да говоре против мене и мојих сарадника, сада нови спас виде у корони", рекао је Вучић.

Вучић, који је и председник СНС-а, изјавио је да са лидером Двери Бошком Обрадовићем, који девет дана штрајкује глађу испред Скупштине Србије, неће разговарати о померању датума избора.

"Не долази у обзир да разговарамо о томе да се крши Устав и иде на изборе кад се некоме прохте", рекао је Вучић, упитан да ли је спреман да одговори на Обрадовићев позив за преговоре, а иначе је, каже, увек спреман да саслуша сваког ко има на нешто да се пожали.

Захтев лидера Двери да за прекидање штрајка глађу добије 60 минута на РТС-у, за Вучића говори о озбиљности његових захтева и штрајка.

"Захвалност EK што је практично демантовала лажне вести око миграната"

Председник је, упитан о новом реаговању Брисела након различитих медијских извештаја о догађајима везаним за мигрантски камп у Обреновцу, захвалио Европској комисији што је брзо реаговала.

"Нашли су некога ко није знао о чему се ради, па су их преварили да је дошло до неког напада на мигранте. Брисел је брзо реаговао, исправио и хвала им на томе. Очигледно да тамо има савесних људи који прате шта се стварно збива и брзо су демантовали лажне вести и информације", напоменуо је Вучић.

Србија нигде, истиче, није имала превелике проблеме тим поводом, а где их је било, држава их је решавала одмах у складу са законом.

Рекао је да се види да је неко покушавао да направи неку тему од тога за Европу. "Видео сам данас неке европске медије који говоре како партија коју водим покушава да чизмама покаже како се шири ксенофобија. То вам је да почупате косу од беса, али ми то нећемо да чинимо, већ ћемо само на аргументовани начин одговорити", поручио је Вучић.

Србија, истакао је, са мигрантима није имала велике проблеме, а избеглице се, каже, дочекују хлебом и сољу, док држава истовремено жели да обезбеди сигурност грађана.

Такође, додаје, жели да спречи међумигрантске сукобе, чиме њима спасава животе.

Није, како додаје, било великих инцидената. "Имали смо некога који је колима упао у камп, пошто је популарно бити против миграната, али смо то решили полицијски и тужилачки, а ускоро надам се и судски. Нема потребе за лошим односом према тим људима. Јавни ред и мир морају да се поштују", нагласио је председник.

На питање новинара да ли је одлука о слању војске у Шид због миграната део предизборне кампање, као што то тврде поједини медији и њихови саговорници, Вучић је рекао да се не секира много због тога.

"Шта год да урадим, они ће да говоре да је реч о некаквој изборној кампањи", оценио је Вучић.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво