КЦС ће имати најмодернију опрему – новац уложен у здравство "није бачен у бунар"

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи и реконструкцији Клиничког центра Србије у Београду. Рекао је да су грађани управо у протеклом периоду видели колико је важно здравство и да новац уложен у клиничке центре и болнице "није бачен у бунар", већ да је то врло важна ствар.

Александар Вучић је навео да ће КЦС имати и најмодернију опрему, те додао да не смеју ни клинички центри у Новом Саду и Крагујевцу да заостају. 

Он је накратко поразговарао са радницима, захвалио им је на марљивости и труду и пожелео срећан рад. Како је истакао, нови клинички центар ће бити понос свих грађана.  

"Ми овде градимо будућност и сигурност за наше грађане, овиме показујемо да можемо кроз државно здравство да решавамо проблеме успешније него најмодерније и успешније земље света", рекао је Вучић.

Вучић је приметио да од 1986. године ништа озбиљније није урађено, што представља "изгубљене генерације" и изгубљене године и деценије за друштво и земљу.

"Нисмо имали финансијских, али ни неких других способности. Били смо неодговорни, нисмо разумели да се ствари у Европи и свету мењају, да је важно да се модернизујемо и идемо у корак са најнапреднијима", рекао је Вучић.

Додао је да је данас посебан дан имајући у виду кроз шта су и држава и друштво прошли током претходних месеци услед пандемије, која је показала да је изградња велелепног клиничког центра од пресудног значаја.

Председник је истакао да ће нови КЦС бити најмодернија здравствена установа у региону, али и у југоисточној Европи.

 

"Неће бити боље болнице у овом делу Европе", подвукао је Вучић.

Са председником су радове обишли и министар здравља Златибор Лончар, градоначелник Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, директор КЦС Милика Ашанин.

Пројекат вредан 110 милиона евра 

Радови на обнови КЦС почели су у августу 2018. године, када је најављен пројекат вредан 110 милиона евра који ће имати две фазе.

Вучић је радове обишао и у априлу прошле године, када је истакао да је улагање у КЦС од највећег, капиталног значаја за Србију, јер је реч о огромном новцу који се улаже за изградњу нове зграде Клиничког центра и обнову старе.

После изградње и обнове, КЦС ће се простирати на око 30.000 квадрата и добити 930 нових лежајева, од којих 200 нових у интензивној нези.

У првој фази КЦС ће, како је раније најављено, добити комплетно нов ургентни центар са 500 нових кревета од којих 150 на интензивној нези, 30 операционих сала, нуклеарни центар, нове ординације, проширену лабораторију.

Главни извођач радова је конзорцијум који чине "ГХ холдинг" и "Делта инжењеринг", а на градилишту је свакодневно више од 300 радника.

Прва одлука о изградњи КЦС донета је 1973. године, радови су почели 1976. године, а зграда Поликлинике отворена је 1987. године.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво