Реаговања министара и политичких странака поводом инцидента испред Скупштине

Министри, политичке партије и њихови лидери најоштрије осуђују инцидент у којем су председник Двери Бошко Обрадовић и неколико посланика и симпатизера те странке "блокирали" степениште на улазу у Скупштину Србије. Дошло је и до гурања Обрадовића и министра здравља Златибора Лончара који је долазио на седницу.

Министар одбране и лидер покрета социјалиста Александар Вулин поручио је да мора бити кажњен "чопор" који је данас предводио Бошко Обрадовић,  у инциденту испред Скупштине Србије, као и да то лудило једном мора да престане. 

"Уочи Дана победе над фашизмом видели смо да фашизам није заувек побеђен. Љотићевци су пребили народног посланика. Чопор који је предводио Обрадовић мора бити кажњен. Ово лудило мора једном да престане", рекао је Вулин у Нишу, где је присуствовао вишој падобранској обуци припадника 63. падобранске бригаде Војске Србије.

Вулин је истакао: "Или ће Србијом владати закон или ће љотићевци пребијати антифашисте, а онда и доводити децу на стрељање. Нема места за фашисте међу слободним људима, поручио је Вулин", саопштило је Министарство одбране.

Радојичић: Некима циљ да демократску дебату замене насиљем

Градоначелник Београда Зоран Радојичић наглашава да данашње сцене на улазу у парламент још једном потврђују да некима циљ политике није тражење компромиса, договора и решења, већ да по ко зна који пут демократску дебату замене насиљем у Скупштини. 

"Слика коју смо јутрос имали прилике да видимо испред републичког парламента је нешто што ниједно демократско друштво себи не сме да допусти", истакао је Радојичић. 

Додаје да такво понашање неодговорних посланика не сме бити толерисано и да да такви инциденти нарушавају углед институција, јер политика није насиље, већ програм и идеје.

"Убеђен сам да ће грађани свој став, о данашњем и сличним непримереним понашањима, изнети врло брзо на предстојећим изборима", закључио је градоначелник Београда.

Вучевић: Насиље неће победити у Србији, Обрадовић губитник

Градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС Милош Вучевић осудио је напад Бошка Обрадовића и његових присталица на народне посланике и поручио да насиље никада неће победити у Србији.

"То је порука свима који су се данас физички обрачунавали са народним посланицима, а сутра ће проливањем крви покушати да дођу на власт", написао је Вучевић на друштвеним мрежама.

"Љотићевац и фашиста Бошко Обрадовић, један од лидера Савеза за Србију најобичнија је искомплексирана кукавица", навео је Вучевић.

Нагласио је да Обрадовићева политика моторних тестера, ударања новинарки и песничења народних посланика никада неће проћи у Србији.

"Једном смо победили фашизам. Победићемо га опет", поручио је Обрадовић. Додао је да је Србија демократска држава и да никада неће успети да је сруши "групица фашиста" који се, каже, крију иза посланичких имунитета. 

Ђурић: Обрадовић напао српски народ и Народну скупштину

Потпредседник Српске напредне странке Марко Ђурић упозорио је да Бошко Обрадовић и "фашистичка фаланга" Савеза за Србију нису данас напали само одређене народне посланике по имену и презимену већ српски народ и Скупштину Србије. 

Обрадовић је, према Ђурићевим речима, то учинио управо на дан када велики део Европе обележава победу над фашизмом, док се други део Европе спрема да сутрадан обележи победу над фашизмом, "показујући нажалост да фашистичке методе деловања код појединих политичара још увек нису одбачене".

"Сасвим сигурно да јавност у Србији, српски народ и државне институције Србије јесу спремни да овој врсти политичког фашизма задају законит и одлучан ударац, ударац силе закона и ударац снаге народне воље која се показује на изборима", сматра Ђурић.

Уверен је да неће дуго проћи пре него што Бошко Обрадовић "силом народне воље добије коначни одговор на своје фашистичко дивљање".

"До тада поздрављам вас традиционалним српским поздравом: смрт фашизму", рекао је Ђурић. 

Дачић: Србији ће се победа над фашизмом десити 21. јуна

Социјалистичка партија Србије најоштрије осуђује насиље, мржњу и физичке нападе на политичке неистомишљенике од стране лидера Двери Бошка Обрадовића и Савеза за Србију, каже председник СПС Ивица Дачић.

"Сутра цео свет обележава 75 година од победе над фашизмом, а у Србији ће се победа над фашизмом десити 21. јуна, када народ да свој суд на изборима", навео је Дачић у изјави за Танјуг.

Додаје да не сумња у одлуку народа да заштити демократију и обезбеди будућност Србије.

Шешељ: Радикале нико неће тући на скупштинским степеницама 

"Радикале нико неће тући на скупштинским степеницама, ни на било ком другом месту", изјавио је данас лидер СРС Војислав Шешељ и додао да је владајућа коалиција дозволила да Бошко Обрадовић напада њихове посланике.

"Ако дозвољавате да ваше посланике нападају, то ће постати стандардна пракса. Ви то дозвољавате, ви јаучете овде. Ја сам само јауке чуо од стране владајуће коалиције. Где вам је одлучност?", рекао је Шешељ у парламенту.

"Ако се туче посланик на степеницама Народне скупштине шта ће нам онда Народна скупштина, да је укинемо?", упитао је Шешељ.

Марковић: Тужилаштво да хитно реагује 

Председник Јединствене Србије и народни посланик Драган Марковић Палма најоштрије осуђује како каже "дивљање Бошка Обрадовића и групе његових хулигана". 

Јединствена Србија позива тужилаштво да хитно реагује и примени закон, и ухапси како наводе тог вишеструког повратника у вршењу кривичних дела и покаже да у држави Србији функционишу државне институције и да је земља у којој се примењује владавина права.

Јовановић: Бошку ништа друго не преостаје 

"Баш ме брига за Бошка Обрадовића 'без мозга' и његових 20 битанги", каже лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Додаје, да осим инцидената, "Бошку ништа друго не преостаје".

Присталице Двери су данас Јовановића називале погрдним именима и вређали га.

Јовановић за Танјуг каже да га увреди и да је такво понашање само ауто-пут до колективног лудила. ПУПС са гнушањем осуђује насилничко понашање Обрадовића и његове "дивље хорде" као сраман покушај очајника затечених у сопственом безнађу.

ПУПС: Дијалог нема алтернативу 

Насилничко понашање Обрадовића и његове "дивље хорде" као сраман покушај очајника затечених у сопственом безнађу ПУПС са гнушањем осуђује .

Та партија истиче да дијалог и демократске институције немају алтернативу. 

Живковић: Обрадовићева побуна више користи Вучићу него опозицији

Председник Нове странке Зоран Живковић рекао је да начин на који је Бошко Обрадовић извео "побуну" више иде на корист Александру Вучићу него борби за нормалну, демократску и здраву Србију. "

Он је додао да се побуна никада не најављује, него се само каже "радили смо и победили смо". 

СДПС: Радикализација политичких прилика 

Социјалдемократска партија Србије осудила је понашање посланика и лидера Двери Бошка Обрадовића испред Скупштине Србије, уз оцену да такво понашање може само допринети радикализацији политичких прилика у земљи и продубљивању подела.Кажу да су мирни протести грађана и политичких партија легитимно средство политичке борбе, али да је свако прибегавање насиљу штетно и опасно по друштво у целини.  

ЛСВ и Војвођански фронт: Политичку борбу вратити у демократске оквире 

Лига социјалдемократа Војводине и коалиција Војвођански фронт истичу да је политичко деловање Бошка Обрадовића и раније је било базирано на десном екстремизму, величању фашистичке политике Димитрија Љотића и позивању на ревитализацију идеје Велике Србије.

Позивају све политичке актере да политичку борбу врате у демократске оквире и да покажу да је идеја нормалне и модерне Србије нешто што мора бити приоритет.

"Нажалост, ових дана имамо прилику да гледамо све осим демократије. Данас смо имали прилику да видимо како Бошко Обрадовић и његов Покрет Двери на који начин виде демократију. Нажалост, то више личи на 30. године у Немачкој", оценио је портпарол ЛСВ Александар Мартон. 

Српска листа: Обрадовић храброст није показао доласком на Космет

У данима када наша земља и читав цивилизовани свет славе победу над фашизмом у Београду Бошко Обрадовић на улазу у Народну скупштину демонстрира фашистичке манире и позива на линч и сукобе, истиче се у саопштењу Српске листе.

У 21. веку, када смо суочени са незамисливом пандемијом, како наводи Српска листа "фашиста Обрадовић малтретира легалне и легитимне представнике српског народа".

Додаје се да се српски народ на Косову и Метохији не сећа да је Бошко Обрадовић икада био довољно храбар да своју храброст покаже својим доласком на Космет када се наш народ борио за голи опстанак.

У име српског народа са Косова и Метохије који поносно и љубоморно чува Србију на овим просторима позивамо надлежне органе да спрече фашисту Обрадовића у нападу на представнике народа и наше институције, поручује Српска листа.

СНП: Србија никада неће допустити насиље 

"Србија је стара демократска и европска држава која има свој Устав, законе и легитимне институције и никада неће допустити да се насиљем, претњама и улицом одлучује о представницима у њеним најважнијим институцијама, нити о носиоцима власти", поручује Српска народна партија у саопштењу достављеном медијима.

Јованов: Болесна идеја да се изазове грађански рат 

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Миленко Јованов за инцидент испред Скупштине Србије рекао је да се ради о болесној идеји да се у Србији изазове грађански рат, након кога би се виновници некако дочепали власти, јер демократским и мирним средствима не могу.

Јованов је у саопштењу навео да је то учињено по наредби Драгана Ђиласа, а да "фашистичка банда предвођена Бошком Обрадовићем није само направила нови у низу инцидената".

Он је додао да у том контексту и са тим циљем, већ неколико дана уназад наступају сви, како каже, Ђиласови плаћеници и медији који су под његовом контролом. 

Јовичић: Санкционисати вандализам Обрадовића

Председник општине Палилула Александар Јовичић навео је да су Обрадовић и његове присталице, који су насрнули на народне посланике и министре у Влади Србије на улазу у парламент, тим чином упутили позив на насиље према свакоме ко мисли другачије од њих.

Додаје да посланици дела опозиције месецима не долазе на скупштинска заседања, да су доводили своје присталице да моторним тестерама застрашују и нападају новинаре и раднике РТС-а, као и да данима на друштвеним мрежама прете смрћу председнику Србије Александру Вучићу и његовој деци.

Како каже, данас су отишли корак даље и кренули у физички обрачун са посланицима СНС-а и то на улазним вратима државне институције.

"Уверен сам да ће државни органи реаговати и санкционисати ово дивљачко понашање. Пред законом су сви исти и не сме се дозволити да се хулигани и насилници сакривају иза посланичког имунитета", нагласио је Јовичић. 

СПО: Намера да се дестабилизује земља

"Овакви насилни инциденти који се у организацији неких опозиционих странака догађају у дужем периоду, сведоче о њиховој намери, али и неких кругова у иностранству, да дестабилизују српску политичку сцену, угрозе рад легитимних институција, одложе одржавање избора и зауставе нашу земљу у намери да се приближи западним економским стандардима и постане пуноправни члан Европске уније", наводи се у саопштењу СПО које је потписао заменик председника те партије и народни посланик Александар Чотрић. 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво