Реаговања поводом инцидента испред Скупштине

Премијерка Ана Брнабић осудила је инцидент испред Скупштине Србије, уз оцену да је физичко насиље без сваке сумње једина политика Бошка Обрадовића, Драгана Ђиласа и Вука Јеремића. Србија није плодно тле за фашизам, поручио је министар Бранко Ружић.

"Најснажније осуђујем нови акт физичког насиља Савеза за Србију који је без сваке сумње једина политика Обрадовића, Ђиласа и Јеремића. То смо видели у Скупштини Србије у среду, то смо могли да видимо испред Председништва и то поново гледамо на улазу у парламент", навела је Ана Брнабић у изјави достављеној Танјугу.

Премијерка је истакла да насиље и фашизам у Србији никада неће проћи јер, како је навела, "декларисани љотићевци попут Бошка Обрадовића никада нису и никада неће имати у грађанима Србије имати своје савезнике".

Брнабић је истакла да ће Влада Србије поштовати парламент и да ће урадити све да би био сачуван највиши законодавни дом од сваке врсте вандализма.

Реаговала је и потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, која је осудила нови инцидент и насиље председника Покрета "Двери" и једног од вођа Савеза за Србију Бошка Обрадовића испред Народне скупштине. 

"Сваки пут кад се служите насиљем у Скупштини или испред ње, кад вређате и нападате посланике или министре, кад не поштујете државне симболе, показујете да не поштујете грађане Србије. Србија није земља којом ће владати сила и насилници, већ демократија у којој одлучују изабрани представници грађана којима су они дали своје поверење. Ако то не можете да схватите, можда је време да престанете да покушавате да се бавите политиком, јер то што радите није политика, него чисто насиље", поручила је Михајловићева. 

"Послати у историју оне који промовишу фашизам" 

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић осудио је инцидент испред улаза у Народну скупштину, који су изазвали лидер Двери Бошко Обрадовић и његове присталице, и поручио да Србија није плодно тле за фашизам и да су избори прилика да се у историју испрате "они који промовишу антицивилизацијске вредности".

Ружић је у обраћању посланицима казао да у демократском друштву није допуштено да се било коме суспендује право на рад и да су народни посланици дошли у Скупштину због својих радних обавеза и обавеза према онима који су их бирали - грађанима и грађанкама. 

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да се оно што лидер Двери Бошко Обрадовић и његове присталице раде испред Народне скупштине може видети само у филмовима "нацистичке Немачке и усташке Хрватске" и поручио да држава неће дозволити да се грађанима дешава оно што се десило њему и народном посланику Маријану Ристичевићу док су долазили на радно место. 

Несвакидашњи инцидент који се догодио испред Народне скупштине представља најбруталнији напад на државу, њене институције и народне посланике, као легитимно изабране представнике српског народа, изјавила је министарка правде Нела Кубуровић. 

Председник Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић упитао је  надлежне органе када ће процесуирати лидера Двери Бошка Обрадовића, оштро осудивши инцидент испред парламента.  

Председник Двери Бошко Обрадовић, неколико посланика и симпатизери странке "блокирали" су степениште на улазу у Дом Скупштине Србије, а у једном тренутку дошло је и до гурања Обрадовића и министра здравља Златибора Лончара, који је долазио на седницу парламента.

Председница парламента Маја Гојковић је рекла да је посланик Марјан Ристичевић брутално нападнут приликом уласка у Скупштину.

На дневном реду седнице је Предлог закона о измени и допуни Закона о избору народних посланика и Предлог закона о измени Закона о локалним изборима, које је поднела Влада Србије.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво