Вучић: Нећемо заборавити ниједан логор, ниједан нож, маљ, метак

Србија неће заборавити ниједан логор, нити једну гробницу и ниједан злочин, као ни имена оних који су спроводили истребљење српског народа, поручио је председник Србије Александар Вучић из Спомен-парка у Сремској Митровици.

Дан сећања на жртве усташког концентрационог логора Јасеновац у Другом светском рату обележен је у Спомен-парку у Сремској Митровици.

Председник Александар Вучић је подсетио на речи писца, нобеловца, али и логораша Елија Визела: "Никада нећу заборавити ове ствари, чак и ако ме осуде да живим исто толико дуго колико и Бог лично."

Каже да те речи морају да буду основа сваког односа према злочинима над српским народом.

"Неретко смо се стидели да то кажемо, неретко смо прикривали плашећи се да некога не увредимо, плашећи се да нас неко попреко не погледа, или да нам неку тежу реч не изговори", рекао је Вучић.

Истакао је да од отварања Спомен-парка 1960. године, ниједан српски председник није ту дошао.

"У нашим школама, уџбеницима о овом месту се мало зна. У нашим школама и уџбеницима не учи се довољно ни о Јасеновцу, ни о нашем Београду, ни о нашој Шумадији, ни о нашем Новом Саду, ни о југу, истоку и западу Србије. Како онда мислимо да они који су припадници народа који су починили та зверства имају другачији однос према ономе што се збивало у Другом светском рату", рекао је Вучић.

Мучење и стрељање Срба 

Навео је да је током офанзиве усташко-домобранских снага, у координацији са немачким снагама 1942. године, НДХ извршила акцију хватања становника по Фрушкој гори и Срему, они су затим малтретирани у митровичкој казниони, и испребијани одведени на српско православно гробље где су стрељани, од ноћи 30. на 31. август, до 11. септембра 1942.

Рад Покретног преког суда под руководством злогласног Виктора Томића, којег је послао лично Анте Павелић, престао је са радом 16. септембра. У тој, првој ноћи, 30. августа међу 130 убијених био је и славни сликар Сава Шумановић.

Усташке власти су на плакатима објављивале имена осуђених и потом убијаних људи, а зверска убиства су затим забележена и филмском камером.

"Никада нећемо и не смемо заборавити ни Градину, Јасеновац, Јадовно, Дракулиће, Мотике, Шарговац, ниједан логор, ниједан нож, маљ, метак, нити једну гробницу и ниједан злочин, као и ни једно једино име оних који су спроводили истребљење српског народа. Немамо на то права јер бисмо на тај начин окренули главу од истине, правде, слободе, сопственог постојања и самог Бога у чије име су нас убијали", поручио је председник Србије Александар Вучић из Спомен-парка у Сремској Митровици.

Трагедија десетогодишње Радојке Гламочанин

Вучић је рекао да су оне који су клали називали месарима и мајсторима, док је један чак и презиме Мајсторовић "зарадио", доказавши се, између осталог, и тако што је учествовао у клању 52 детета у ОШ "Ђура Јакшић" у селу Шарговац.

"Радојку Гламочанин, девојчицу од 10 година, овај 'мајстор', фратар иначе, лично је подигао, поставио да седне на учитељицину катедру и ножем јој пререзао врат", навео је Вучић.

После је он управљао логором Јасеновац, да би после рата признао да је током његове управе тамо убијено више од 20.000 људи.

"Људи које су доживљавали као стоку, као терет, нечисте и претњу новој држави и уређењу", истакао је председник Србије.

"Геноцид плод државне политике"

Вучић је подсетио да је у Босанској Градишци на обали Саве, лета 1941. године, истакнуто обавештење: "Жидовима, Циганима, Србима и псима забрањено купање".

"Виктор Гурић, усташки повереник за Бањалуку, званично је укинуо српску нацију и хвалио се громогласно да ће пуцати кичма, да ће друмови пожелети Срба, да је наредио и економско уништење и истребљење. И готово да су нас западно од Дрине и истребили", рекао је Вучић.

Истакао је и да је Макс Лубурић, главни управник јасеновачког логора, сам тврдио да је током рата у НДХ убијено више од пола милиона Срба.

Подаци немачке команде су још драстичнији и наводе да је готово милион Срба убијено.

"И нема данас тога ко може да каже да такав геноцид није плод нечије државне политике, организованог државног терора са јасним циљем истребљења читавог народа. И нема тога ко може да негира да је читава једна држава тада створена на сну о томе да ће једнима бити добро ако других нема", рекао је Вучић.

У то су били укључени сви – од државног врха, до најситнијег чиновника и саме цркве, чији су припадници "крст заменили ножем и Христово љуби ближњег свога преименовали у убиј Србина".

"Убиство које дозволи држава, које нареди држава, које држава помогне, организује и изврши није само убиство, то је покољ, то је геноцид и то не сме нити може да се заборави – да је над Србима у НДХ извшен генцоид. То је лекција која одређује будућност и нас и ових простора. И не само Срба Крајишника, из Поткозарја, из Херцеговине и Семберије, већ свих нас Срба, ма одакле да долазимо", рекао је Вучић.

Одрећи се те будућности, заборавити је, значи одустати од те будућности, а то је оно на шта, каже Вучић, немамо права.

Србија је данас поносна и свесна свог народа 

Председник Вучић је рекао да је Србија данас свесна себе и свог народа у окружењу, али да нема претензија према било чему туђем – не бави се територијама и освајањима, неће никога да отера и никога не угрожава.

Истиче и да идентитет, културу, историју, веру и сећање признаје другима, али и задржава за себе.

"Нећемо окретати главу и правити се да нам није јасно, тако бисмо осудили друге на исту судбину која је нас задесила, а ћутање јесте злочин и јесте учествовање у злочину и јесте његово прикривање и увек се заврши како је пастор Мартин Имелер прорекао: 'Када на крају дођу по тебе, нема никога да то каже'", навео је Вучић.

Да се раније говорило о геноциду, можда су могле да се избегну несрећне деведесете, када је 250.000 Срба протерано из Хрватске и њихов број сведен на минимум.

"Србија и њен народ управљају својом судбином, без жеље да управљају судбинама других и данас смо много јачи него што смо били јуче и довољно јаки да свима без страха и претњи можемо да пружимо руку", рекао је Вучић и додао да имамо више пријатеља него непријатеља и то управо од тренутка када смо престали да заборављамо и када смо прекинули са додворавањима.

Захвалио је руководству РС, народу и људима као и целој Србији јер данас са обе стране Дрине, "поштујући БиХ у којој је РС, добро знамо да припадамо истом народу, носимо српско име и презиме, православни крст и исту судбину, да једни без других не можемо".

"Чуваћемо Србију и градити је и на незабораву оних који су убијени само зато што су носили српско име и презиме", поручио је Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво