Курти и Тачи настављају "пингпонг" комуникацију, ко има право да води дијалог?

Косовски премијер у оставци Аљбин Курти саопштио је да је са политичким саветницима направио план за наредни дијалог са Београдом и да ће имати два тима: политички и експертски.

"Први репрезентативни политички тим који ће се састојати од премијера, председника, председника парламента и члана седам политичких партија биће тим од десет чланова. С друге стране, имаћемо тим стручњака из различитих области. Припремам се за формирање таквог тима", рекао је Курти у Призрену.

Рекао је да други тим зависи од њега, а први од спремности других.

Курти је у преписци са новоименованим изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, навео да га Устав, као премијера, обавезује да формира и води преговарачки тим.

У писму упућеном Лајчаку, Курти је навео да ће косовски председник Хашим Тачи бити члан политичког тима.

Реагујући на Куртијево смерање у вези дијалога, из канцеларија Хашима Тачија појашњавају да се премијер у оставци није консултовао са председником, као руководиоцем спољне политике.

"Премијера је разрешила скупштина Косова и он је премијер у оставци, владе у оставци. Он, поред тога што се није консултовао са председником као руководиоцем спољне политике, овим приступом повређује и уставну хијерархију", наводе Тачијеви сарадници.

Додају да је разрешени премијер делегитимисан гласовима апсолутне већине представника народа у скупштини Косова и не може да даје обећања у име косовских институција, нити у име владе у оставци.

"Списак делегације коју је предложио разрешени премијер остаје његова лична воља и ништа више од тога", поручују из Тачијевог кабинета.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво