Усвојен Закон о Меморијалном центру "Старо сајмиште"

Скупштина Србије усвојила је више закона, измена и допуна Закона, међу којима су – Закон о Меморијалном центру "Старо сајмиште" којим се оснива установа посвећена култури сећања на жртве и историјске догађаје који су се десили на том простору. Посланици су усвојили и измене и допуне Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова, као и Закон о потврђивању споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније.

Меморијални центар "Старо сајмиште" ће прикупљати, сређивати, чувати, одржавити и излагати музејске, архивске и филмске документе и предмете, бавити се истраживањима и презентовати их.

Меморијални центар биће место и за образовно-васпитне, научноистраживачке и издавачке послове као и организовање манифестација и акција неговања сећања на жртве и логора Земун, али и пролазног логора "Топовске шупе" на београдском тргу Ауто-команда.

Законом је предвиђена експропријација непокретности на простору Старог сајмишта за потребе Меморијалног центра.

Законом се предвиђа оснивање истоименог центра с циљем неговања сећања на жртве нацистичког концентрационог логора на некадашњем Београдском сајмишту, Јеврејског логора Земун и Прихватног логора Земун.

Меморијални центар обухватаће одговарајући простор на левој обали Саве, односно подручје некадашње Бежанијске баре, укључујући културно добро "Старо сајмиште" и његове заштићене околине, као и одговарајући простор Јеврејског пролазног логора "Топовске шупе".

Решења катастра и електронском поштом

Посланици су усвојили и измене и допуне Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова, којима ће се убрзати упис у катастар и достава решења од катастра непокретности.

Убудуће се решење катастра достављати на три начина, између осталог и електронском поштом.

Сва решења која се убудуће буду доносила у катастру истог часа по потписивању биће објављена на сајту Републичког геодетског завода, што значи да они који су предали захтев за упис непокретности, моћи ће према броју предмета да претражују предмете.

Рок од 30 дана до правоснажности почеће да тече када решење буде објављено на сајту.

Закон предвиђа и да се решење достави преко поштанског оператера, међутим, уколико поштар не нађе странку на адреси и не успе да уручи решење одмах при доласку, оставља обавештење да ће своје решење моћи да преузме у пошти и то у наредних 15 дана, а не у 24 часа како је сада предвиђено.

Када је реч о упису, странке неће морати ни да подносе захтев, неће морати ни да подижу решење за одређену врсту забележби и неће морати да плаћају таксу.

Наставак иницијативе "мини-шенген"

Скупштина Србије потврдила је Споразум између Србије и Северне Македоније о узајамном признавању квалификованих услога од поверења.

Министар финансија Синиша Мали оценио је у расправи да би потврђивање Споразума требало да има утицаја на привредне субјекте обе земље који ће у међусобној пословној сарадњи прећи на електронско пословање, које је брже и ефикасније од класичног.

"Међусобно признавање такође значи да ће грађани и привредни субјекти из једне земље моћи да користе онлајн услуге друге земље, односно моћи ће да се идентификују путем својих шема електронске идентификације који су подједнако прихваћени у обе земље", истакао је министар.

Рекао је и да ће онлајн услуге једне земље бити доступне и у другој земљи што ће позитивно утицати на привредни развој обе земље.

Такође, усвојен је и Закон о потврђивању додатног протокола 6 о трговини услугама споразума о измени и приступању споразуму о слободној трговини у Централној Европи.

"Смисао и основни мотив за унапређење међусобне сарадње и ближе повезивање у нашем региону јесте укупан развој и модернизација наших друштава, односно добробит свих наших грађана", навео је тада Мали.

Мали је објаснио да је циљ да сви наши грађани лакше комуницирају, да се лакше повезују, путују, проналазе посао и да купују производе из непосредног окружења без непотребних намета.

Истовремено, нагласио је Мали, Протокол 6 Споразума ЦЕФТА односи се на либерализацију трговине услугама, а на тај начин проширују се могућности за унапређење економске сарадње у региону Западног Балкана.

Потврђен споразум са ЕАЕУ

Посланици су усвојили и Закон о потврђивању споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније и њених држава чланица којима се предвиђа приступ тржишту са више од 180 милиона људи.

Министар финансија Синиша Мали рекао је у расправи да се тим споразумом не угрожава европски пут Србије.

"Европска унија не само да је први спољнополитички циљ Србије већ је и први спољнотрговински партнер са којим остварујемо 65 одсто укупне трговине, док је са земљама ЕАЕУ тај проценат око седам одсто", рекао је Мали у расправи.

Министар је нагласио да треба да имамо у виду да се око 90 одсто укупне трговинске размене Србије са земљама ЕАЕУ односи на Русију.

"Споразум са ЕАЕУ није користан само за наше привреднике који послују са земљама ЕАЕУ, он је истовремено и важан мотив за долазак страних инвеститора и улагача", рекао је Мали.

Око милиона евра за предузетништво и науку

Скупштина Србије је усвојила Закон о потврђивању споразума о зајму између Србије и Међународне банке за обнову и развој који предвиђа улагање од око 43 милиона евра у развој предузетништва, Фонда за науку и научно истраживање.

Фонду за науку опредељено је 22,5 милиона евра, за реформе института за истраживање и развој осам милиона евра и за програм сарадње са српском научном дијаспором 3,5 милиона евра.

Скупштина је потврдила и Закон о потврђивању споразума о зајму за пројекат изградње топловода Обреновац – Нови Београд, између кинеске Експорт-импорт банке, као зајмодавца и Републике Србије, коју заступа Влада Републике Србије поступајући преко Министарства финансија, као зајмопримца.

Уговорена цена пројекта је око 193 милиона евра, а износ кредита око 164 милионае евра, што представља 85 одсто цене уговора.

Почетком рада топловода Обреновац – Нови Београд постиже се апсолутна поузданост рада система даљинског грејања Београда.

Испорука топлотне енергије из Обреновца трајно ће решити и проблеме који се појављују неколико последњих година, у краћим хладним периодима током маја и септембра када је потребно грејање ван грејне сезоне.

Изградњом топловода смањиће се и штетне емисије из постројења Београдских електрана, што ће допринети очувању животне средине и чистог ваздуха.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво