Oдбор: ВБА није пратила преписку Шутановца и уредника "Недељника"

Скупштински одбор за контролу служби безбедности саопштио је да је утврдио да према бившем министру одбране Драгану Шутановцу и главном уреднику "Недељника" Вељку Лалићу Војнобезбедносна агенција није примењивала посебне мере којима би се могли прикупити подаци из међусобне комуникације.

Поступајући по захтеву Одбора, генерални инспектор служби извршио је ванредни надзор у ВБА над применом свих поступака и мера за прикупљање тајних података и доказних радњи, чијом евентуалном применом би се могло доћи до садржаја комуникације, наводи се у саопштењу.

Како се истиче, приликом ванредног надзора није установљена незаконита примена посебних поступака и мера, нити било каква злоупотреба у том смислу, установљено је да се мере примењују искључиво у складу са законом и о томе на правилан начин воде евиденције.

Одбор је од генералног инспектора захтевао надзор јер су се у јавности појавиле инсинуације у којима је министар одбране оптужен за незаконито остваривање увида у електронске комуникације одређеног медија и бившег министра, који је индиректно указао и на могућност да је то дело почињено преко ВБА.

Поводом реаговања министра одбране Александра Вулина на текст Драгана Шутановца, редакција Недељника саопштила је да тај текст никада није објављен у том листу, нити било где друго већ је био део електронске комуникације са уредништвом.

Недељник је тада затражио хитне одговоре од министра Вулина и управе за односе са јавношћу Министарства одбране како су дошли до текста, а од надлежних истражних органа да испитају случај.

Министарство одбране упутило је потом извињење листовима Курир и Недељник, јер је, како су истакли, грубом грешком ПР службе наведено да је министар Александар Вулин реаговао на текст у Недељнику, уместо у Куриру.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 21. феб 2020, 19:25) - anonymous [нерегистровани]

Nije bilo nezakonitog

Onda je bilo zakonitog...izgleda.

(петак, 21. феб 2020, 19:22) - anonymous [нерегистровани]

nisu to "posebne mere"

To su bile usputne mere za kontrolu opozicije.