Вучић за РТС: Жестоко за округлим столом са Куртијем

Председник Србије Александар Вучић је након округлог стола о Западном Балкану, на којем је учествовао и Аљбин Курти, рекао да је било жестоко, али да је бранио српски народ. Курти за њега, каже, више није непознаница.

У Минхену је током поподнева иза затворених врата одржан округли сто о Западном Балкану, којем је присуствовао председник Србије Александар Вучић, као и председник косовске владе Аљбин Курти.

Пошто је скуп одржан по правилима Чатхам хауса, учесници не могу да износе о чему се говорило, али је председник Србије Александар Вучић за РТС рекао да је "било жестоко".

"Борио сам се за интерес Србије и штитио српски народ, то је мој посао", поручио је Вучић и истакао да је пред људима из целог света који су били присутни истином одговарао на потцењивачке тврдње.

Иако је, како каже, добро што је овај скуп одржан због начина на који је могао да представи Србију, он је показао и да ће бити много проблема са којима ће се сусрести.

Наводи да су неки из Приштине неодговорни.

"Да не верујете у ком филму неки живе, морате да их вратите у реалност, да им објасните стварност", рекао је Вучић.

Истакао је да су на скупу били и Соња Лихт, Јадранка Јоксимовић, Марко Ђурић, Александра Јерков, као и представници цивилног сектора.

"Просторија која је велика била је премала да прими заинтересоване", рекао је Вучић.

Каже да је имао прилику да сагледа односе између Тиране и Приштине, као и каква стратегија је у питању, на основу чега ће Србија припремити своју тактику.

Рекао је да му се чини да их "апсолутно добро познаје", међу њима и Куртија, који му је досад био непознаница.

Поручио је да се неодговорност коју је код неких видео не исплати. 

"Израчунаћемо шта је најбоље, и имаћемо најбољи приступ за Србију и српски народ", поручио је председник. 

"У Приштини се боре ко ће коме шта да обећа"

Поводом изјаве Хашима Тачија да очекује споразум са Београдом ове године, Вучић је рекао да се једни у Приштини позивају на САД, а други на Немачку и да не жели у то да улази. 

"Не видим како би то било решено, а волео бих да видимо могућност компромиса", истакао је и додао да је реч о борби ко ће шта да обећа једној или другој страни у свету не би ли имали подршку код куће. 

Каже да Београд разговара са свима и да нема никакав предлог. Истиче да неће да пуни новине сензацијом јер се понаша одговорно.  

Поводом данас потписане изјаве о намерама о завршетку ауто-пута и обнови железничке линије Београд–Приштина, Вучић је рекао да је за Београд важно што показује жељу да то ради. 

Најавио је ускоро покретање градње пута Ниш–Плочник, и додао да ће то бити спас за људе у крајевима централне Србије куда ће пут пролазити, али и за Србе на Космету. Истакао је и велики економски значај пута.  

Критичарима који су говорили да неко признаје Косово рекао је да су то глупости и да је све урађено у складу са захтевима Београда, који су стриктни и тешки. 

"Водимо рачуна, али хоћемо да будемо део света, да напредујемо, идемо брже, а не само да стојимо и жалимо се", рекао је председник.  

"Нећу да било које дете више ратује, да поново губимо децу, а притом ћу да штитим наш народ, а КиМ више него што су се они борили", рекао је Вучић.  

Бројни састанци у Минхену

Указује да су људи из обезбеђења конференције рекли да никада нису видели председника са толико састанака у једном дану.  

Додаје и да је Србија једна од три земље са највишом стопом раста у Европи, на чему су ми честитали сви саговорници.   

Председник Вучић је навео да је поносан што је имао прилику да разговара са министром спољних послова Кине Ванг Јијем, о којем цео свет прича. 

Истакао је да је потврђено да председник Си Ђинпинг поново долази у Србију, у тако тешкој години за Кину, што је веома значајно јер ће Србија добити на угледу. 

Ванг Ји је рекао да је Србија можда мала земља по броју становника и територији, али да је реч о великом народу јер државно руководство има кичму, јер је реч о независној и сувереној земљи која сама доноси одлуке.  

Вучић је најавио да ће вечерас имати још сусрета и билатералних састанака, а да ће на вечери којој ће присуствовати бити и државни секретар САД Мајк Помпео.  

Идеја о реципроцитету није наишла на одобравање

Председник је рекао да очекује да се приштинске таксе на српску робу укину и да је видео да, када приштински представници причају о реципроцитету, не знају о чему причају него морају нешто да кажу за политичке потребе. 

Истиче да идеја о реципроцитету није наишла на одобравање Запада, али да, ако хоће тако да се играју, нема проблема. 

"То може да траје колико хоћете. Није добро за нас, али је много горе за вас", истакао је Вучић и додао да је то поновио на различитим местима. 

Наводи да је Србија изгубила много новца због приштинских такси, и да би, да није тога, била прва или друга земља у Европи по стопи раста.  

Додаје и да верује да ће ЕУ именовати специјалног изасланика за дијалог и да ћемо видети ко ће то бити. 

О ситуацији у региону 

Говорећи о ситуацији поводом Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, Вучић је рекао да Србија не напада Црну Гору нити ће то да чини.

Међутим, истиче да Србија има право да постави питање о праву Срба у Црној Гори и да ће то наставити да ради на легитиман и рационалан начин.  

Објашњава да је на неколико места поставио питање за које је констатовао да нико нема одговор – зашто Срби у Црној Гори немају права као Албанци у Северној Македонији.  

Понавља да нико не може да одговори зашто не постоји жеља за некакав споразум, да деца која то хоће уче српски, да то буде један од званичних језика, да Срби имају председника парламента или Владе... 

Истиче да је Срба у Црној Гори пропорционално више него Албанаца у Северној Македонији. 

Како каже, када се стално поставља то питање, неко ће морати о томе да размишља.  

Поручује да Србија жели најбоље односе са Црном Гором и да никоме неће дозволити да вређа Црногорце или да учини било шта против Црногораца у било ком месту у Србији.  

Вучић додаје да је данас у Минхену било речи и о ситуацији у БиХ и да му се чини да је највећа забринутост на скупу била управо за то.

Најавио да ће сутра разговарати са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић.  

број коментара 8 Пошаљи коментар
(субота, 15. феб 2020, 12:01) - Milan [нерегистровани]

milan.taborin@triera.net

Veliki je problem u našoj iskrenosti,dobroti i naivnosti! Puno se govori o značaju pruge Priština-Beograd, autoputa i avio-prevoza, ali predstavnici tzv."države Kosovo" to doživljavaju kao korak veliki ka priznavanju države Kosovo i to isto misle i njihovi pomagači koji su im dali tu lažnu državu ,a to su SAD i mnoge članice EU.Kompromisno rešenje za Albance i zapad je samo priznanje države Kosovo,jer do sada ni jedan sporazum potpisan u Briselu sa Prištinom nije realizovan. Šta očekivati? Ništa! Mnogo je vremena utrošeno,rezultat nikakav,ali pregovaranje i mir nemaju alternativu i kada bi Srbi i Albanci sami razgovarali,brzo bi se dogovorili. Pa vidite koliko ima tu posrednika i cilj je celu stvar još više zamutiti i iskoplikovati i prisiliti Srbiju i uceniti da prizna Kosovo. Srbija mora doneti Zakon i deklaraciju da je to privremeno okupirana teritorija i da niko i nikada ne sme i nema pravo priznati tu lažnu državu Kosovo. Naša najveća snaga je da se ujedinimo kada je u pitanju nacionalni interes i potražimo alternativno rešenje,jer pregovarati sa teroristima i onima koji su počinili neviđene zločine nad srpskim narodom,nema smisla-rešenje i pregovore treba usmeriti na SAD,Rusiju,Kinu i EU. Ne gubimo dragoceno vreme i prestanimo biti naivni u ovom čudnom svetu gde vlada samo kapital i sila.

(петак, 14. феб 2020, 22:05) - Ужичанин [нерегистровани]

Востани Сербије!

Срце ми је пуно кад видим овакве вести. Можда све то није ништа посебно, али Србија очито напредује. Што рече горе поменути Кинез Србија има кичму, изазива поштовање, чак и великих. Увек га је и заслуживала (чак и за време Милошевића). Ипак, плаши ме свест колико је поменути напредак крхк и да све ово једног дана лако може да се промени. Можда неким изненадним притиском споља или некаквом неодговорном одлуком народа на изборима. Разлог за страх увек постоји. Предуго смо били џак за ударање од стране лицемерног Запада. Надам се да се поменути кошмар неће никада догодити. Надам се да ће квалитетни и посвећени људи и убудуће водити „српски брод“ и да ћемо сложно наставити да сањамо и градимо "српски сан". Востани Сербије!

(петак, 14. феб 2020, 21:42) - Miki [нерегистровани]

Pobeda

Vučić odbranio čast Srbije.

(петак, 14. феб 2020, 21:36) - Воронцов [нерегистровани]

Слични су били и до сада на сцени ?

То јест ко се може договорити са таквима какав је Курти и његови заштитници?

(петак, 14. феб 2020, 21:16) - anonymous [нерегистровани]

Svi se prave Englezi

Ne znam zasto se svi ovde prave Englezi? Zapad (NATO, EU, USA, UK) kao i Srbija znaju istinu i ne vidim nikakvu potrebu za nekakvom "zastitom". Mene interesuje u kom pravcu ce se nastaviti ti razgovori Zapada i Srbije oko KiM posle ukidanja taksi. 

(петак, 14. феб 2020, 21:14) - Radko [нерегистровани]

Maa, dajte molim Vas

Naravno da je bilo zestoko. Ko sto mi mislimo da smo u pravu tako i oni misle. Problem je sto Albanci kao nacionalna manjina u Srbiji traze za sebe veca prava nego druge nacionalne manjine. To je sustina problema. Zar se oni nikad nisu zapitali, cemu to i zasto misle da su oni posebniji za razliku od drugih pa traze za sebe specijalni status na delu srpske drzave. Treba ih stalno podsecati na to.

(петак, 14. феб 2020, 21:08) - anonymous [нерегистровани]

Jk

Predsednik je uvek branio interese nase zemlje.

(петак, 14. феб 2020, 20:29) - anonymous [нерегистровани]

Ne razumem

Ne razumem o cemu se radi. Ne shvatate da je SAD, NATO i EU ili drzave koje su priznale Kosovo , sve ovo pripremili kao uvertiru i da opipaju puls srpske strane, da vide da li su spremili dobru taktiku ili treba nesto manjati . Verujem da je srpska strana nastupila iskreno, ne misleci da je sve pripremljeno unapred