Потписане изјаве о намерама о завршетку ауто-пута и обнови железничке линије Београд-Приштина

У Минхену су потписани Писмо о намерама за обнову железничког саобраћаја, као и изјава о намери за завршетак изградње ауто-пута од Београда до Приштине. Потписивању докумената присуствовали су председник Србије Александар Вучић, специјални изасланик председника САД Ричард Гренел и председник косовских привремених институција Хашим Тачи.

Председник Александар Вучић рекао је да је веома срећан због напретка у односима са Приштином по питању успостављања саобраћајних веза, што омогућава слободан проток капитала, људи, робе и услуга, те захвалио на помоћи председнику САД Доналду Трампу.

"Ово што је потписано значајно је због слободе кретања, протока робе, капитала, услуга и људи. Срећан сам што видим данас напредак и много хвала Трампу и Гренелу у име Србије, јер сви осећамо да ћемо од овога имати бољу будућност и да ћемо осигурати мир за наредне деценије", рекао је Вучић по потписивању документа.

Вучић је захвалио председнику САД и амбасадору Гренелу на великом интересовању за овај регион.

"Људи желе посао, наду, економију и бољи живот. А значај овог што је потписано су нови послови", истакао је Ричард Гренел.

Амерички дипломата каже да, као што је председник САД Доналд Трамп рекао да је поносан на америчку економију, тако је и он поносан када се људима обезебеди посао.

"Желимо да унесемо енергију у овај процес, дијалог, и да не гледамо само политичка питања", истакао је Гренел и још једном констатовао да људи желе посао.

Косовски председник Хашим Тачи такође је захвалио Гренелу што је учинио могућим ово Писмо о намерама.

"То је још један корак напред, после договора о отварању авио-линије Београд Приштина. То је врло позитивна порука, да ће бити више мира, посла и економије", рекао је Тачи и додао да верује да је ове године могуће постићи коначан споразум са Београдом. 

У име Београда документ је потписао директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, а за приштинску страну представник Дирекције за железнице.

Данас је потписана и изјава о намери за завршетак изградње ауто-пута од Београда до Приштине.

Документи су потписани у оквиру Минхенске безбедносне конференције.

Писмо о намерама за обнову авиосаобраћаја између Београда и Приштине потписано је 20. јануара у Берлину, са компанијом "Луфтханза". 

број коментара 12 Пошаљи коментар
(петак, 14. феб 2020, 15:33) - Joka [нерегистровани]

Veze

Uspostavljane saobraćajnih veza omogućava slobodan protok ljudi, robe, usluga i korak je u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

(петак, 14. феб 2020, 14:21) - andjela [нерегистровани]

gradnja

Srbija nastavlja sa gradnjom i rekonstrukcijama, zar ovo neko moze negativno oceniti?

(петак, 14. феб 2020, 12:58) - Dejan [нерегистровани]

Saradnja

Ovo je jedan veliki uspeh za nas. Ponosan sam na ovo što je Srbija danas potpisala.

(петак, 14. феб 2020, 12:24) - Tihi [нерегистровани]

Pruga

Neće imati ko da vozi te vozove jer mašinovođe odlaze za Nemačku.
Ne mogu da prežive sa osnovnom platom od 31.800 din a u Nemačkoj voze bolje vozove na neuporedivo bezbednijoj infrastrukturi za platu od oko 3.000 eura.
Tako da neće biti ništa od tih političkih vozova.

(петак, 14. феб 2020, 12:17) - Spasoje V. [нерегистровани]

Molba zeleznici Srbije

Molio bih da se napravi oklopni voz za relaciju od Beograda do Pristine posto je poznato da albanska deca vole da kamenuju sve vrste vozila iz Srbije. Sve u svrhu zastite putnika a bogami i poreskih obveznika koji nemaju nameru da svaka tri meseca kupuju nove garniture vagona i lokomotiva.

(петак, 14. феб 2020, 12:11) - Milos [нерегистровани]

A sta cemo sa izbeglicama?

Toliko mnogo para ce biti potroseno za ono malo Srba sto je ostalo tamo. Ma kada cemo se opametiti. Kakve takse kakvi bakraci kakvi auto putevi avioni vagoni i kamioni. Prvo neka siptari i medjunarodna zajednica omoguce povratak nekoliko stotina hiljada srba na svojim ognjistima pa onda mozemo da pocnemo sa pregovaranjem. Do tada nista.

(петак, 14. феб 2020, 12:06) - anonymous [нерегистровани]

Sto se mora nije tesko

Pre nego sto dozivimo taj “ekonomski bum” koji neki komentari najavljuju ostaje nam da vidimo koliko je isplativ autoput za Pristinu i ko ce se voziti njime.

(петак, 14. феб 2020, 12:03) - djordje -slavonac [нерегистровани]

RE: milan lala

Ne pise se "taxe" nego takse. Niste Englez gospodine Lala?

(петак, 14. феб 2020, 11:55) - aleksandar [нерегистровани]

Hmmm.....

Toliko moze da napravi ustupak Srbija za povlacenje taksi a ne ono sto Granel trazi da se prestane sa lobiranjem (otkud im dokazi za to?) u vezi povlacenja priznanja tzv. drzave Kosovo. Ako neke drzave zele da povuku priznanje koje su doneli svojevremeno a sad vide da su pogresili, to je unutrasnja stvar tih zemalja. Srbija moze da bude samo zadovoljna (zasto bi krila zadovoljstvo?) i da im se zahvali na korektnom stavu.

(петак, 14. феб 2020, 11:49) - maja [нерегистровани]

podrška

Ovo je veliki napredak u potpisivanju izjave o obnovi železničke linije Beograd Priština koji će doneti samo napredak i bolju komunikaciju.