Стано: ЕУ је ту када је битно за Београд и Приштину

Европска унија је поздравила договоре о обнови железничког саобраћаја и завршетку ауто-пута између Београда и Приштине и потписивање писама о намерама, али и потврдила своју непромењену позицију главног посредника у дијалогу о нормализацији односа две стране.

ЕУ је поздравила договоре о обнови железничког саобраћаја и завршетку ауто пута између Београда и Приштине и потписивање писама о намерама, али и потврдила своју непромењену позицију главног посредника у дијалогу о нормализацији односа две стране.

"Сви кораци који помажу дијалогу су добродошли и важан су допринос условима за коначни успех у који ЕУ верује и на коме ради", казао је портпарол ЕУ Петер Стано.

Стано је на конфренцији за новинаре у Бриселу нагласио да је потписивање писама о намерама у Михену добродошло и да ЕУ чека да види и њихову имплементацију.

Он је истовремнео одбацио наводе албанских новинара о томе да су САД као посредници у потписивању договора о транспорту и инфраструктури између Београда и Приштине преузеле улогу главног посредника, а дијалог о нормалазацији односа преселиле из Брисела у Берлин.

Портпарол ЕУ казао је да постоје јасне линије и одлуке које одређују улогу ЕУ и шефа дипломатије ЕУ у дијалогу Београда и Приштине и да се то не мења.

"Ми смо ту када је битно да испратимо две стране у процесу нормализације односа, а сада је битно да се дијалог настави и прекине статус кво. За нас процес нису симболични гестови и разговори већ конкретан посао на терену", казао је Стано.

У Бриселу наглашавају да се ништа није променило и у партнерској сарадњи ЕУ и САД на заједничким циљевима и вредностима на Западном Балкану.

Подсећа се на чињеницу да су о наставку тог партнерства недавно разговарали шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел и државни секретар САД Мајк Помпео.

Важно постићи резултат

"Не ради се ту о такмичењу ко ће да учествује на потписивању, већ се ради на постизању резулатат које желимо", казао је Стано. 

У Европској комисји подсећају да је ангажман ЕУ са Западном Балканом дугорочан и стабилан и да се не може довести у питање због не присуствовања ЕУ званичника на пописивању неког документа.

Портапрол ЕУ је албанске новинаре подсетио на деценијиски рад и улагања ЕУ у региону са коначним и заједничким циљем уласка Западног Балкана у ЕУ.

"Улога ЕУ је свеобухватна", казао је Стано, а у Бриселу додају да се свакодневно на различитим нивоима, па и на оним највишим, одржавају контакти ЕУ са Београдом и Приштином, али и другим партнерима а у вези с наставком дијалога о нормализацији односа.

У том смислу помињу се сусрети које је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ имао са лидерима у Београду и Приштини, а са којима ће се овог викенда поново састати конференцији у Минхену и вечери у Бриселу.

"Високи представник ЕУ је одлучан у циљу поновног покретања дијалога. Ми можемо да помогнемо, али не и да их гурамо на силу. Све зависи од жеље две стране за напретком и компромисом", закључио је Стано.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво