Макрон позива на укидање таксе, а онда и на самит Београда и Приштине

У једном дану нови косовски премијер, Аљбин Курти, примио је два писма са високог међународног нивоа са захтевом да укине таксу коју је његов претходник Рамуш Харадинај увео за робу из централне Србије и Босне и Херцеговине, чиме би утро пут наставку дијалога Београда и Приштине.

Поред писма америчког државног секретара Мајка Помпеа, поруку сличне садржине Куртију је послао и француски председник Емануел Макрон.

Француска амбасадорка на Косову Марин Kристин Бутел послала је Куртију писмо које је написао и потписао француски председник Емануел Макрон, преносе пристински медији писање француских.

У писму Макрон је честитао Куртију на избору за косовског премијера, али је од њега затражио да укине таксу на робу из централне Србије, изразивши спремност да организује самит Београда и Приштине, заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел и високим представником Европске уније Жозепом Борељом.

"Први корак би требало да буде наставак дијалога, за који сам спреман да посредујем, организовањем самита у Паризу, ускоро, са лидерима Косова и Србије, у сарадњи с канцеларком Меркел и високим представником ЕУ Борелом", написао је Макрон.

"Наставак дијалога подразумева акције обе стране: обуставу стопостотне таксе од стране Косова и обуставу кампање против признавања Косова од стране Србије", рекао је француски председник у писму упућеном Куртију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи