Косовски Албанци мање заинтересовани за уједињење од Албанаца из Албаније

Албанци у Албанији су за десет одсто више заинтересовани за национално уједињење са косовским Албанцима, показало је заједничко истраживање спроведено у Тирани и Приштини.

Истраживање, које је спровела Косовска фондација за отворено друштво и Фондација отвореног друштва за Албанију показало је да је 74,8 одсто испитаника у Албанији за национално уједињење са косовским Албанцима, док је таква могућност прихватљива за нешто мање од 64 одсто грађана са косовске територије.

Како је пренела црногорска агенција Мина, истраживање се бави низом питања која занимају и Косово и Албанију, али је у фокусу било питање које се стално поставља, а то је могућност уједињења свих Албанаца у једну државу.

Истраживање показује да су се међусобне посете грађана са обе стране границе, а Албанија се званично граничи са Србијом, значајно порасле, посебно након изградње ауто-пута Приштина - Драч, и показује да грађани са косовске територије више посећују Албанију.

На питање како ће гласати ако се одржи референдум о уједињењу, 74,8 одсто испитаника је одговорило позитивно, док би се на косовској територији за ту опцију изјаснило 63,9 одсто.

Против националног јединства посебно се изражавају у урбаним срединама, и у Албанији и на Косову.

Разлози против уједињења су различити, али изгледа да превладава уверење да је боље бити одвојен.

Истовремено, испитаници у Албанији који сматрају да је уједињење могуће оцењују да ће кључни фактор у његовом спровођењу бити међународна заједница, док на Косову превладава уверење да такав сценарио могу да спроведу само лидери у Тирани и Приштини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво