Дачић за РТС: У Србији је владала великоцрногорска агресија

Шеф дипломатије Ивица Дачић позвао је власти у Црној Гори да престану са оптужбама на рачун Србије, јер не одражавају реалну ситуацију. Они су са уделом у становништву од 0,5 одсто владали Србијом, од политичких кругова па до разних других бизниса, рекао је Дачић.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да се у Црној Гори из године у годину ређају оптужбе против Србије за великосрпске амбиције.

И овог пута, додаје Дачић, покушали су да кажу да Србија изазива кризу и да је против независности Црне Горе, у којој се свакодневно одржавају протестне литије и молебни грађана који су незадовољни усвајањем спорног Закона о слободи вероисповести.

"Позивам их да престану са тим изразима који не одражавају реалну ситуацију. То су ноторне неистине и лажи", поручио је Дачић.

ДПС Мила Ђукановића каже да се председник Александар Вучић меша у унутрашње ствари Црне Горе, а они су се умешали у унутрашње ствари Србије говорећи о "независном Косову", указује министар спољних послова.

"Нас не интересује какав ће бити државно-правни статус Црне Горе, нас инересују права Срба", истиче шеф дипломатије.

Вучић је, навео је министар, изнео званичан став Србије да чврсто стоји уз права српског народа.

"Они су са 0,5 одсто владали Србијом"

Упозорава да се усвајањем Закона о слободи вероисповести трасира пут да се Срби одричу свог националног идентитета.

"Не знам да ли неко може да упореди положај Срба у Црној Гори са положајем Црногораца у Србији", каже Дачић.

Наводи да је у Црној Гори 30 одсто становништва српске националности, док Црногорци у Србији чине 0,5 процената популације.

"Овде је владала великоцрногорска агресија. Они су са 0,5 одсто владали Србијом, од политичких кругова па до разних других бизниса", истиче Дачић, али додаје да то не значи да Црногорци у Србији не треба да имају сва права.

Дачић сматра да је, имајући у виду шта се дешава са Србима у Црној Гори, крајње време да се грађани Србије, који су црногорског порекла, изјасне о том питању.

"У међународним односима постоји принцип реципроцитета. Не залажем се ни за какве мере. Само говорим да је морална обавеза свакога ко је добио српско држављанство, ко све дугује Србији и српском народу, да не ћути о овом питању", наводи Дачић.

Са друге стране, како је додао, они који подржавају црногорски режим у борби против српског народа, "питање је да ли треба и даље да имају српско држављанство".

"Србија је позивала и данас позива на мир"

Шеф српске дипломатије поручује да је решење у дијалогу, да је Србија позивала и да данас позива на мир.

Београд хоће да помогне, напомиње Дачић, али наводи да они одбијају разговоре јер им је потребна антисрпска кампања због наставка политике тражења мете.

Објашњава да желе да направе свој антисрпски блок и осигурају неку нову победу на изборима и поене у делу међународне јавности, јер су против Русије и Србије.

"Мислим да је прошло време када је то било успешно", закључио је министар.

број коментара 38 Пошаљи коментар
(недеља, 05. јан 2020, 22:46) - anonymous [нерегистровани]

@@Pomirenje

S tom razlikom sto ti "neki" nisu neki nego nas narod i sto posledice tih svadja cemo trpeti mi ako ne stanemo uz nas narod, a upravo je to poenta politike vlasti u Crnoj Gori - da tu zemlju i narod odvoje od svog naroda za sva vremena, neprijateljski. A onda cemo se cuditi kada na Kosmetu krenu sa istim zakonom, kada ne budemo mogli u istorijskim knjigama da razjasnimo sta su Srbi bili u srednjem veku, sta su danas i da Srbi i SPC nisu nikakvi okupatori vec narod koji je ziveo i koji ce uvek ziveti na prostorima na kojima zivi. Ne postoji "Srpski narod u toj oblasti" vec samo srpski narod.

(недеља, 05. јан 2020, 22:25) - anonymous [нерегистровани]

@ Pomirenje

Да се миримо са киме?
Нисмо се ми ни свађали, нисмо се ми одвајали, нисмо ми отпуштали Црногорце из државне службе, нисмо ми признали независност Улциња....
Сами одоше, сами се убише, срећан им пут, сада нека се свађају између себе.

(недеља, 05. јан 2020, 20:12) - anonymous [нерегистровани]

svaka cast

svaka cast Dacicu na izjavi

(недеља, 05. јан 2020, 20:05) - Kaktus [нерегистровани]

Ivica Dačić istina o crngorcima

Bravo ministre. Svaka reč Vam je na mestu. Bog Vas proživeo.

(недеља, 05. јан 2020, 20:03) - anonymous [нерегистровани]

Pomirenje

Gospodine Dačiću! Sa takvim Tvojim izjavama, se ne pomiruju dva bratska Naroda.

(недеља, 05. јан 2020, 18:08) - anonymous [нерегистровани]

Izjava gospodina Dacica

Gospodin Dacic, ministar spoljnih poslova, najzad je glasno izgovorio ono sto narod misli.

(недеља, 05. јан 2020, 17:35) - anonymous [нерегистровани]

Dve drzave!

Ima dve Crne Gore, ona Njegoseva koju izuzetno postujem i cenim i ona novo nastala "Milova drzava", koja izaziva gnev kod razborith ljudi, jer je papetska i stvorena je na licnim interesima; jednog coveka, njegovih dodvornika i podrsci siptara, hrvata i muslimaana, koji nemaju nista zajednicko sa Srbima u Srbiji i Crnoj Gori.
Za "Milov dan drzavnosti" koji se priredjuje u "Milovoj ambasadi" u Beogradu, tamo dolaze mnogi postovaoci ovog rezima i time se slikama hvale po socijalnim mrezama, a zatim i dalje nastavljaju da uzivaju u svim pravima, koja Srbija daje svojim gradjanima u Beogradu i sire.

(недеља, 05. јан 2020, 17:26) - anonymous [нерегистровани]

Glasanje...

Nije bitno ko i kako glasa... Bitno je ko broji glasačke listiće.

(недеља, 05. јан 2020, 17:17) - Rados [нерегистровани]

Persona non grata

Evo ja sam Srbin iz Crne Gore i zivim u Beogradu i izjasnjavam se da podrzavam odluku koju ce nadam se Srpsku Vlada donjeti da se uzme drzavljanstvo svima gradjanima Srbije, koji podrzavaju Milov rezim - ja to ne bih ogranicio samo na ljude iz CG, kao i zabrana ulaska svim clanovima Crnogorske Skupstine koju su glasali za usvajanje zakona o oduzimanju imovine SPC. Naravno ne izostaviti covjeka koji je taj zakon potpisao, g.Djukanovica.
Možda bi bilo dobro zamrznuti svu imovinu tih ljudi u Srbiji, bas onako kako to Amarika radi ?

(недеља, 05. јан 2020, 16:37) - Kosmet [нерегистровани]

Nije bogami !

Nije bogami Milo na vlasti zahvaljujući samo šiptarima i muslimanima, već najviše svojim montenegrinima,koji su izdali svoj srpski rod.
Šiptari i muslimani su bili tas na vagi da Milo pobedi.