Вучић: У Црну Гору нећу ићи

Председник Александар Вучић поручио је да неће ићи у посету Црној Гори на Бадњи дан. Донео сам ту одлуку зато што сам сигуран да би било изазивања сукоба, а ја сукобе нећу, нагласио је Вучић и додао да ће све српске институције и удружења подржавати десет пута више него до сада.

Александар Вучић је рекао да је донео одлуку да неће ићи у Црну Гору и да се са тим сагласио патријарх Иринеј, са којим је данас разговарао

"Јасно је да у Црну Гору нећу ићи. Све смо припремили и знали смо да ће бити 30.000 до 40.000 људи из Црне Горе. Донео сам одлуку, не желим да дам алиби црногорском режиму који ће да каже да је то напад на независност и уставни поредак", поручио је Вучић и захвалио десетинама верника, председницима општина и представницима српских политичких партија који су подржали његов долазак.

"Мислио сам да је то уобичајена, нормална ствар. Онда сам схватио по реакцијама из кабинета у Црној Гори да то што бих приватно дошао без политичких говора у своју цркву није по вољи црногорског режима. Ја сам крштен и сви моји су крштени и нико не може да ми забрани да дођем у неку српску цркву", рекао је Вучић.

Указао је да Србија поштује независност и уставни поредак Црне Горе.

"Никада нисмо ни на који начин угрожавали независност и интегритет Црне Горе. Донео сам одлуку и са тим се сагласио и подржао јутрос патријарх Иринеј, пошто поштујем хирејархију у цркви, знам ко је патријарх и српска црква. Не могу да кажем да сам фанатични верник, али сам верник СПЦ, а не неке епархије или митрополије", нагласио је Вучић.

Додао је и да се запитао да ли је могуће да његова приватна посета једном храму може то да изазове.

"Почели су да пуштају у медије како ће то да изазове крвопролиће, немире, хаос, питао сам се да ли је могуће да моја једна посета храму може то да изазове", истакао је Вучић и додао да је имао намеру да посети Пљевља.

"Донео сам ту одлуку зато што сам сигуран да би било изазивања сукоба, а ја нећу сукобе не због тога што их се ја плашим, за себе се ничега не плашим, већ зато што знам да би неки то искористили да нашкоде српском народу у Црној Гори", нагласио је Вучић.

"Не дам вам прилику да оптужите Србију, да за Србе кажете било шта", поручио је председник.

Истакао је да је истовремено кренула хистерична камапања лажи и из међународне заједнице, указујући на агенцију АП, која је написала текст под насловом "Вучић долива уље на ватру".

"Чиме доливам уље на ватру? Тиме што бих отишао на литургију? Доливам што 25 одсто Албанаца у Северној Македонији има свој језик, конститутивност, председника Скупштине, потпредседника Владе, а Срби са 29 одсто не смеју да писну и кажу да постоје. Јер Срби нису људи, када говоре о будућности и како да се понашамо да смо прихватљиви европски", рекао је председник.

Упутио је поруку Србима у Црној Гори.

"Ми смо јединствен народ и никоме нећемо дозволити да нам уништи ни прошлост ни будућност нити да нам сатре огњишта мирно нити на било који други начин. Борићемо се истином, не оружјем, не лажима којима се они служе. Борићемо се само истином и желећемо разговоре са њима, јер они су наша браћа, али мораће они да поштују и своју браћу", поручио је Вучић.

Истакао је и да ће подржавати српски народ у Црној Гори.

"Све институције српског народа, од Матице српске, свих наших институција и удружења подржаваћемо десет пута више него до сада, Не можете нам ништа, то су светски стандарди. То ћемо јавно да радимо, то ћемо све јавно у буџет да убацимо", рекао је Вучић.

"Директно погођени интереси српског народа"

Вучић је навео да је у два наврата разговарао са патријархом Иринејом о свим важним питањима, а посебно о ситуацији у региону и свему што се збивало после усвајања закона о слободи вероисповести и то не зато што је било ко имао жељу да се меша у ствари друге државе, већ зато што су директно погођени интереси српског народа.

"Има много оних који ће да говоре да то у Црној Гори није само против српског народа и да нема потребе да се српски народ издваја од других, да не мора у крштеници да пише обавезно да сте српске националности", рекао је Вучић.

"Сматрали смо, и ја као председник, да је од виталног интереса Србије да, пре свега, чувамо опстанак нашег народа у Црној Гори и да је веома важно да на жестоку кампању асимилације Срба одговоримо одговорношћу, озбиљношћу и пристојношћу, као и посвећеним радом на томе да очувамо снагу српског корупса у Црној Гори, не угрожавајући државно-правни статус Црне Горе", поручио је Вучић.

Подсетио је да према званичним резултатима пописа у Црној Гори живи 28,73 одсто Срба и непуних 45 одсто Црногораца.

"Намера је дела режима или целог у Подгорици да 2021. проценат Срба буде драматично нижи. Стратешки читава борба се своди на то да се смањењем српског корпуса то прогласи државом у којој Срби неће имати конститутивност коју немају ни данас, као ни права", додао је Вучић.

На примедбе да би могао да иде на КиМ, Вучић је рекао да би лично ишао на Космет, те да је већ ишао на Божић у Грачаницу, али да не желе да му дозволе да оде на КиМ, где би га ухапсили, јер се, каже, дрзнуо да каже истину о Рачку.  

Вучићев одговор Марковићу: Шта је тачно запрепашћујуће?

Вучић је запитао је премијера Црне Горе Душка Марковића, поводом његове изјаве да је запрепашћујући однос власти у Србији према амбасади Црне Горе, да ли је запрепашућујуће то што је "само 1.000 полицајаца чувало њихову амбасаду".

"Премијер Марковић је то изговорио поводом покушаја неуспелог паљења једне заставе, а што смо осудили истог секунда и нисмо ниједног тренутка то правдали, рекао је да је запрепашћујући однос власти Србије. Питам, да ли је запрепашћујуће то што смо само 1.000 полицајаца довели да чувају њихову амбасаду", запитао је Вучић.

Такође, Вучић пита Марковића није ли запрепашћујуће то када хапсе Мила Божовића, менаџера у Будви, јер је на своју кућу истакао српску тробојку.

"Није ли запрепашћујуће то што забрањујете и што се у појединим црквеним круговима договарате да се избаци застава СПЦ и српска застава са сваког скупа, па зато нећете видети нигде на неким подручијима Црне Горе нашу тробојку са оцилима. Није ли запрепашћујуће то што нема ниједног важног Србина на неком важном месту. Није ли запрепашћујуће то што нисте питали народ када сте признали независност Косова", пита Вучић.

Такође, Вучић пита да ли је запрепашћујуће то што су из Црне Горе слали своје званичне делагације у Книн на прославу "Олује" да славе што је 250.000 Срба прогнано из Хрватске.

"На све то смо мирно реаговали и поштовали ваше право да своје одлуке доносите. Онда сте сте дрзнули да нам држали придике иако смо радили све по Бечкој конвенцији и све по највишим међународним стандардима да бисмо заштитили вашу амасаду. Шта је требало да затворимо Кнез Михајлову улицу. Ниједан човек није хтео да упадне у амбасаду нити је показао агресивне намере осим неколико неодговорних људи људи који су хтели да пале заставу", поручио је Вучић.

број коментара 38 Пошаљи коментар
(недеља, 05. јан 2020, 08:19) - anonymous [нерегистровани]

Mi smo uz vas, ne nasedajte na lazi i provokacije!

Neka zna tiranin, mi smo u iskrenoj i velikoj bratskoj ljubavi sa narodom u Crnoj Gori. I upravo to smeta kreatorima novog svetskog poretka i ne mogu da shvate kako im nije poslo za rukom da nas vec jednom zauvek razdvoje u dva toboze potpuno razlicita naroda. Nas narod zna da tiranin zna i cini : "Zavadi pa vladaj". Hteli su vestacki da nas razdvoje i stvore mrznju medju nama. Nece uspeti, jer mi smo jedna dusa. Medjutim, istina, poslo im je to donekle za rukom posle II Sv. rata, kada se desavalo da se razdvoje na dve suprotne strane i posvadjaju dva rodjena brata: jedan komunista i ateista, drugi vernik. Vladari ovog sveta nisu suvereni narodi i drzave, vec silnici i tirani koji hoce da zagospodare celim covecanstvom i uvedu svoj poredak. Svakog ko im smeta zgazice i unistice, sto i cine. Njihove metode su nekad suptilne, nekada pod maskom zastitnika i dusebriznika, a kad je potrebno onda su nasilne, okrutne i brutalne, kao sto je to bilo 1999. godine. Nadam se da im nikad nece poci za rukom da ostvare svoje osvajacke planove, izuzev ako oni nisu Bic Boziji. Ali recimo i to: "Svaka sila do veka". Zato, osvestimo se ljudi, dosta vise nepravednih ratova i nasilja zarad osvajackih interesa mocnika i silnika ovog sveta. Ne budimo sluge tiraninu! Ne dopustmo da nas on zavede svojim lazima. Ali neka tiranin cuje ove Njegoseve reci : "Kome zakon u topuzu lezi, tragovi mu smrde necovjestvom!" . I neka cuje reci Gospoda naseg: "Ko se prvi maca lati, od maca ce i stradati!". I na kraju kao sto ste i culi draga nasa braco, celi pravdoljubivi svet sa divljenjem gleda u ovu vasu duhovnu i velicanstvenu borbu i zeli vam da uspete i ocuvate vase i nase svetinje, manastire i crkve i najvaznije nase sveto pravoslavlje. I vernici drugih veroispovesti, pa i svi dobri ljudi bez obzira da li jesu ili nisu vernici, ali su ostali dobri i pravdoljubivi ljudi, vas od srca podrzavaju, jer je vasa borba primer svima. Ne dozvolite da vas iko zastrasi i ostanite istrajni u borbi do konacne pobede i ukidanja tog tiranskog, diskriminatorskog i necivilizacijskog zakona. Moje telo je ovde, ali moja dusa je tamo sa vama.


(недеља, 05. јан 2020, 07:11) - Milan [нерегистровани]

Srpska pravoslavna crkva

Ostavimo Srpskoj pravoslavnoj crkvi da brani svoje i interese celog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori, mislim da ona to radi najmudrije.

(субота, 04. јан 2020, 22:59) - anonymous [нерегистровани]

Pametno

taj balkan je vrlo sensitivan,sta god srbi da urade nevalja.ne treba nikuda ici treba te sastanke zaobilazit.

(субота, 04. јан 2020, 22:33) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Ako se vlast CG drznula zbog zakona o SPC ne trebamo mi da smo protiv bratskog crnogorskog naroda.Razdvojite stavove,jedno su narodi a drugo rezimi.Crnogorci postuju SPC i ne treba ih mesati sa njihovom vkascu.I nasa vlast treba da podrzi jedinstvo nasih naroda.Sve ostalo je po planu Alijanse.

(субота, 04. јан 2020, 21:20) - anonymous [нерегистровани]

Crna Gora

Sramota je kako se plasiraju lazne informacije na svim medijima. Sramota je svadjati neobavijesten narod Srbije i Crne Gore zarad politickih oligarha na obje strane. Najnovija poskupljenja i nameti su zamaskirani aktuelnim zakonom o vjerskim zajednicama. Sjenka je pala na sve pronevjere i nepocinstva vlasti. Opozicija je sebi dala autogol u Crnoj Gori, tj. rade u korist aktuelnog rezima. Da ne zivim u Crnoj Gori pomislio bi da se puca. Ja sam za ovozemaljski zivot, a perspektive nece biti zadugo. Pozdrav.

(субота, 04. јан 2020, 20:07) - ,," [нерегистровани]

Слобода

Шта други мисле није пресудно за оно шта Нам је чинити. У овом говору Председник је изнео доста добрих тврдњи, али се сувише осврће на мишљења оних који Нам намерно желе пометње.

Српском Народу је битније Заједништво од пуке посете.

Односи тамо, али и свуда, могу бити чисти само ако се тачно зна ко је Наш, а ко није.

][
][

(субота, 04. јан 2020, 19:52) - anonymous [нерегистровани]

Nota?

daj ne zasmejavaj me, nota sluzi da se okaci na zid. Nista se notom ni ne postize, sem sto se gubi vreme

(субота, 04. јан 2020, 19:32) - anonymous [нерегистровани]

e

sta je bre sa vama ljudi,pa pre neki dan su sedeli zajedno ,rucali,pili kafu, druzili se...o cemu vi pricate...

(субота, 04. јан 2020, 18:46) - anonymous [нерегистровани]

Srbija -faktor politicke stabilnosti u Jugoistocnoj Evropi

Pocetkom gradjanskog rata devedesetih,resavana su nacionalna pitanja Slovenaca, Hrvata,Bosanaca,Makedonaca ,Albanaca...Srpski rezim je optuzen,delom i vlastitom krivicom za Velikosrpski nacionalizam.kao kocnica za demokratske procese pomenutih Naciona...Danasnje srpsko rukovodstvo ,izgradjene demokratske institucije i izvrsene mukotrpne ekonomske i politicke kao i vojne reforme, pozicionirali su Srbiju u Regionalnog lidera! Tim statusom Srbija je zasluzila status civilizovane demokratske zajednice sa stecenim pravom zastite nacionalnih, kulturnih i Verskih prava Srba u komsijskim drzavama,pa i u Crnoj Gori gdje je srpska manjina daleko najveca! I u tom smislu Srbi u svim pripadajucim drzavama ,mogu biti spokojni i da vise nece biti remetilacki, vec konstutivni i demokratski faktor....

(субота, 04. јан 2020, 18:40) - anonymous [нерегистровани]

A gde

A gde je diplomatska nota Srbije povodom usvajanja katastrofalnog zakona po SPC u CG?
To bi svaka zemlja napravila. Ne razumem naseg predsednika, diplomatska nota nisu tenkovi koje on spominje da ih nije i nece slati u CG.