Састанак Вучића са патријархом, тема Црна Гора

Председник Алекандар Вучић и патријарх Иринеј састали су се у Патријаршији и разговарали о ситуацији у Црној Гори насталој након усвајања спорног закона о слободи вероисповести.

Састанак патријарха Иринеја и Александра Вучића одржан је у згради Патријаршије, а након састанка није било изјава за медије. Председник ће се јавности обратити у 10 часова.

Са председником су на састанку били и министар спољних послова Ивица Дачић и генерални секретар председника Никола Селаковић.

Очекује се да се патријарх Иринеј током дана састане и са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем и епископима.

До састанка је дошло дан након што је амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, по инструкцијама Министарства спољних послова, одбио да прими протестну ноту црногорског МСП-а

Готово истовремено је и отправник послова Амбасаде Црне Горе у Србији одбио да прими ноту српског МСП-а.

Председник Вучић и патријарх Иринеј већ су једном разговарали о ситуацији у Црној Гори, када су поручили да након изгласавања спорног закона о слободи вероисповести "ствари у Црној Гори треба смиривати".

Вучић је тада пренео и размишљања патријарха да се у наредном периоду формира стручна међународна комисија која би могла да у међународним организацијама на најбољи начин да штити интересе српске цркве и народа у Црној Гори.

Чека се одлука да ли ће Вучић путовати у Црну Гору 

Иако је агенцији Танјуг у четвртак у кабинету на Андрићевом венцу потврђено да ће Вучић Бадњи дан провести са верницима на северу Црне Горе, председник је у петак изјавио да ће одлуку о путу тек донети.

У изјави за ТВ Пинк додао је и да се зачудио када је видео "колико хистеричну кампању воде бројни медији против његовог доласка у Црну Гору".

Молебани и литије широм Црне Горе 

Према члану 52 наведеног закона, верски објекти и земљиште које користе верске заједнице на територији Црне Горе, а за које се утврди да су изграђени, односно прибављени из јавних прихода државе или су били у државној својини до 1. децембра 1918. године, као културна баштина Црне Горе, постају својина државе.

Док власт у Црној Гори тврди да закон "штити темељне вредности Црне Горе", опозиција сматра да се њиме продубљују поделе у Црној Гори и омогућава преузимање имовине Српске православне цркве.

Због усвајања закона о слободи вероисповести у Црној Гори се данима одржавају молебани и литије, а према проценама Митрополије црногорско-приморске јуче увече се широм земље окупило неколико десетина хиљада људи. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво