Молебани и литије широм Црне Горе, Митрополија наводи да се окупило неколико десетина хиљада људи

Грађани Црне Горе и вечерас на улицама због усвајања спорног Закона о слободи вероисповести. Молебани и литије у Беранaма, Жабљаку, Бијелом Пољу, Пљевљима, Мојковцу, Херцег Новом, Бару, Никшићу и Подгорици. Према проценама Митрополије црногорско-приморске, окупило се неколико десетина хиљада људи.

Више хиљада грађана Берана и данас у 16.00 окупило се испред зграде општине, у центру града, одакле су пошли у мирну литију до манастира Ђурђеви ступови, јавља портал Вијести.

Окупљени су на поласку скандирали "Не дамо светиње".

Колона се затим кроз парк упутила читавом ширином Улице 29. новембра и била је, како наводе Вијести, непрегледно дуга.

Грађани Берана се данима већ мирно окупљају у порти манастира Ђурђеви ступови на молитву у знак протеста због Закона о слободи вероисповести.

Како пишу Вијести, међу њима је свакодневно градоначелник Берана Драгослав Шћекић (СНП) и велики број локалних функционера из те и других партија које врше власт у овом једином опозиционом граду на северу Црне Горе.

Манастир Ђурђеви ступови у Беранама задужбина је Немањиног синовца Првослава Немањића и стар је 806 година.

У манастиру Ђурђеви ступови данас столује епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Истим поводом окупили су се и становници Жабљака.

Након молитве у Цркви Светог преображења, велики број Жабљачана и вечерас је кренуо у литију.

Како наводе Вијести, верници у Бијелом Пољу са упаљеним свећама прошетали су у литији.

Молебан је одржан и у Подгорици у Саборном храму Христовог васкрсења. Како наводе Вијести, унутрашњост храма била је испуњена грађанима.

Колона у којој се кретала литија била је дуга око километар, а из Митрополије црногорско-приморске су за Вијести рекли да има знатно више од 10.000 људи.

Литију је предводио митрополит црногорско приморски Амфилохије, који је казао да су оне које су изгласали Закон о слободи вероисповести, гласали они људи који су сваке ноћи у литијама, и да због тога не зна у чије име су усвојили тај закон.

Грађани су се окупили и на литији у Никшићу коју је предводио епископ будимљанско-никшићки Јоаникије. 

Према процени МЦП, литији у Никшићу је присуствовало 20.000 људи. 

У Пљевљима се окупило више хиљада грађана испред Цркве Свете Петке. Молебан је служио владика милешевски Атанасије, а по завршетку, литија је кренула улицама града.

Неколико стотина Мојковчана, након молебана, кренуло је улицама овог града. Вијести преносе да је према оцени учесника у литији било преко 500 учесника.

Литија је вечерас организована и у Плужинама, а учеснике је предводило свештенство.

Молебани се сваке вечери одржавају у Цркви Светог Димитрија у Колашину, а прва литија у овом граду биће организована у суботу.

На сајту Митрополије црногорско-приморске се наводи да су се грађани окупили и у Херцег Новом и Бару. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара