Бошко Обрадовић изазвао инцидент у Скупштини Србије

Током заседања у Скупштини Србије дошло је до инцидента након што су посланици Бошко Обрадовић и Иван Костић ушли у салу и унели транспаренте до скупштинске говорнице.

Лидер Двери Бошко Обрадовић и посланик Иван Костић ушли су у салу током седнице, како би изразили незадовољство јер, како кажу, српске власти не реагују на усвајање спорног закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Обрадовић је показивао транспаренте на којима је писало "Мило, лопове, не дамо ти светиње" и "Вучић–Ђукановић браћа близанци", а Костић "Србијо, зашто ћутиш".

На овај потез Обрадовића реаговао је Александар Мартиновић из СНС-а и група посланика владајуће коалиције, као и министар одбране Александар Вулин.

Дошло је до општег комешања и гурања, а током којег је један од посланика отео транспаренте и поцепао их.  

Председница парламента Маја Гојковић је позивала посланике "да не наседају на унапред планиране провокације Бошка Обрадовића". 

"Ко зна чије налоге они морају овде да спроводе и праве циркус, оно што смо гледали у парламентима у нашем окружењу", рекла је Гојковићeва, која је "замолила" и посланика СНС-а Маријана Ристичевића да се суздржи. 

Седница је прекинута на десетак минута, а потом су посланици наставили рад.

Вулин: Ово је срамота, извињење грађанима

Посланицима се обратио министар одбране Александар Вулин, који је упозорио да је оно што је учинио Обрадовић срамота "коју ће сада непријатељи Србије са великом радошћу приказати као лице српског парламента" и "вртеће се по свим телевизијама".

Министар се извинио грађанима Србије због оног што се десило.

"Нажалост, јутрос смо рекли да ће се све урадити да се сукоби, оргнизовани и оркестрирани у Бањалуци, Подгорици, прелију и заврше у Београду. Јутрос смо рекли да ће бити напад на Народну скупштину", рекао је Вулин.

Замолио је све грађане Србије да "никада не поверују да је ово што се данас десило лице српског парламента" и казао да "српски парламентарци нису љотићевци, нису фашисти, нису људи који ће ући да брукају своју Скупштину". 

Обрадовић: Политички перформанс 

У скупштинском холу након инцидента новинарима се обратио Бошко Обрадовић, наводећи да је то био "политички перформанс уобичајен у светској парламентарној пракси, са циљем да изразе незадовољство и одлукама у Подгорици и 'млаким' реаговањем у Београду на те одлуке".

Они су се, каже, обратили, у том тренутку председавајућем Арсићу и министру Вулину са питањем зашто државни врх "ћути док траје прогон српског народа и СПЦ у Црној Гори", а на седницу су, наводи, дошли да затраже од владајуће већине да заузме став према догађајима у Црној Гори.

"Мислим да сте сви могли бити сведоци у директном преносу РТС-а како смо колега Костић и ја демонстративно ушли у салу пленума Народне скупштине Републике Србије са транспарентима на којима је писало – зашто ћутиш Србијо? Мило, лопове, не дамо ти светиње", навео је Обрадовић. 

Демантовао да је присталица радикализације и насилних метода, те најавио даље протесте, грађанску непослушност, блокаду државних институција и "перформансе" у наредној години.

Maртиновић: Реаговао сам као човек, не као политичар

Александар Мартиновић је рекао да је спреман да трпи све политичке и правне санкције због свог понашања у парламенту и указао да је "понашање посланика Двери Бошка Обрадовића превршило сваку меру".

"Реаговао сам не као политичар, већ као човек", додао је шеф посланичке групе СНС-а и поновио да је морао да реагује на транспарент који је поистоветио Александра Вучића са Милом Ђукановићем, јер је, каже, то "увреда не само за председника и СНС, већ за цео српски народ".

"На другом транспаренту је писало, ако се не варам – Мило и Вучић су браћа близанци или Мило Вучићу, тако нешто, ја сам реаговао кад сам видео тај други транспарент зато што сам сматрао да је ношења таквог транспарента у скупштини највећа увреда. Можда сам у очима неких грађана направио грешку, можда сам направио грешку и по мишљењу прдседника моје странке, нема везе, постоји нешто што је важније од посланичког мандата, нешто што је важније од неких привилегија које имам као народни посланик у односу на обичне грађане а то је част", поручио је Мартиновић.

Додаје да ће Вучић "учинити све по Уставу да се заштите права српског народа" у Црној Гори и интерси СПЦ, пре свега имовински.

Поводом данашњих инцидената, стигле су бројне реакције и осуде

број коментара 21 Пошаљи коментар
(субота, 28. дец 2019, 09:03) - Dadinac [нерегистровани]

Zbunjen

Pa Obradović je i otišao u Skupštinu sa plakatom!

(субота, 28. дец 2019, 08:32) - Dedinac [нерегистровани]

Zbunjen

Kako je to da je Boško Obradović izazvao incident kada ga je Martinović fizički napao! Izgleda da ih je ovaj potez Obradovića lično pogodio jer i sami su nezadovoljni i zbunjeni nereagovanjem države i crkva za dešavanja u Crnoj Gori.

(субота, 28. дец 2019, 07:38) - anonymous [нерегистровани]

2020god.

Zivimo u nadi da ce nam biti bolje.

(субота, 28. дец 2019, 07:22) - anonymous [нерегистровани]

Јаде једне

Пола скупштине кренуло на два човека и опет Мартиновић и Орлић завршили на скупштинском поду.
Било је оно “држи ме да га не бијем”:))

(субота, 28. дец 2019, 06:47) - anonymous [нерегистровани]

Laž

Martinovic je izazvao nerede!

(субота, 28. дец 2019, 00:35) - anonymous [нерегистровани]

Uvrede I fizicki obracuni

Predsednica skupstine naziva opoziciju ‘fasistima’. Ministar I vodja parlamentarne vecine idu u fizicki obracun sa neistomisljenicima. Obradovicevo ponasanje je nedopustivo, ali izgleda da je vladajuca koalicija mnogo gora. Ljudi koji ne mogu da obuzdaju svoju agresivnost ne bi smelo da sede u parlementu. Performansi su uobicajena scena u parlamentima i zato postoji obezbedjenje. Fizicki nasrtaji, verbalne uvrede nisu I trebaju biti sankcionisani.

(петак, 27. дец 2019, 22:57) - anonymous [нерегистровани]

Sramota

Sramota me njihove sramote !

(петак, 27. дец 2019, 22:56) - anonymous [нерегистровани]

Čemu tolika nervoza?

Pogledao sam video i pročitao članak u vezi sa incidentom. Obradović se nedolično ponašao i jeste prekinuo zasedanje. Ali u toj situaciji je trebalo da reaguje skupšitnsko obezbeđenje i izbaci dotičnog iz sale. Ne razumem reakciju Aleksandra Martinovića, koji je krenuo u fizički obračun sa Boškom Obradovićem. Očigledno je da između njih dvojice postoje neki animoziteti ličnog karaktera (setimo se incidenta, takođe u skupštini, od pre dve godine). Takođe, etiketiranje političkih protivnika, pojmovima kao što je na primer "fašista" je nedopustivo. Sve u svemu, parlamentarizam u Srbiji u skorije vreme nije bio na ovako niskim granama.

(петак, 27. дец 2019, 19:12) - DrMr [нерегистровани]

@Unistavaju Srbe

A jel ovo pravi nacin da se pridobiju glasaci,kao sto radi Obradovic?Jel ovako treba da se ponasa civilizovano?Ako ima sta protiv Mila Djukanovica,nek mu napise pismo,a ne da upada u skupstinu sa plakatom.

(петак, 27. дец 2019, 18:20) - anonymous [нерегистровани]

Uništavaju Srbe

Tužno ih je gledati. Otimaju nam bre crkvu i tuku monahe, a ovi skupljaju pažnju i glasače.