Србија отворила ново поглавље у преговорима са ЕУ

На Међувладиној конференцији у Бриселу Србија је отворила поглавље 4 о слободи кретања капитала. Отварање овог поглавља значи да Србија спроводи реформе, поручује министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић. Комесар за проширење Оливер Вархељи истакао је да је отварање новог поглавља позитиван сигнал како за Србију тако и за земље Западног Балкана, али и за политику проширења.

То је друго поглавље у преговорима о чланству у ЕУ које се отвара ове године, након што је у јуну отворено поглавље 9 о финансијским услугама.

У техничком смислу за отварање су у овом тренутку била спремна још три поглавља – поглавље 2 о слободном кретању радника, поглавље 21 о транс-европским мрежама и 14 о политици саобраћаја, али политичка сагласност између земаља чланица постигнута је само за поглавље 4.

Делегацију Србије на Међувладиној конференцији у Бриселу представља министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић која је на конференцији након отварања поглавља рекла да је данас важан дан за европски пут Србије.

"Отворили смо 18. поглавље у нашим приступним преговорима, 18 од 35 – значи да смо више од пола отворили", додала је Јоксимовићева и истакла да то није циљ по себи већ затварање поглавља и постизање оних стандарда који су обећани грађанима и коју су задати као циљ.

Истакла је да пређена половина пута у отварању поглавља има свој значај.

"Свакако показује да Србија не стоји у месту и без обзира на атмосферу која није у последње време била наклоњена политици проширења, ипак та политика опстаје. Има своје успоне и падове, али и овим отварањем поглавља показујемо да је политика проширења жива", навела је Јоксимовићева.

"Отварање поглавља 4 о слободном кретању капитала није само сигнал региону или начин како би се показало да је политика проширења жива, отварање овог поглавља значи да Србија спроводи реформе. Да ли могу да буду брже? Могу. Посебно у неким областима и трудићемо се у будућем периоду да убрзамо тај процес, јер је у нашем интресу пре свега", рекла је министарка.

Указала је да ово поглавље доказује да је Србија поред успешних економских реформи остварила одређени напредак у области владавине права.

"Лично мислим да је на основу онога што смо урадили у области владавине права могло да буде и више поглавља отворено, али ми смо познати као приступајућа земља која се не жали, која не тражи никакве уступке, већ само фер и поштен приступ и тако ће бити и убудуће", поручила је Јоксимовићева.

Вархељи: Радићемо на убрзању европског пута Србије и региона

Комесар за проширење Оливер Вархељи каже да је отварање новог поглавља позитиван сигнал како за Србију тако и за земље Западног Балкана, али и за политику проширења.

"Задовољан сам што смо успели да отворимо једно поглавље у приступним преговорима са Србијом. То ће померити земљу на путу уласка у пуноправно чланство ЕУ", изјавио је Вархељи.

Нагласио је да је отварање новог поглавља са Србијом важно и за нову Европску комисију која је, како је оценио, потпуно посвећана европској перспективи целог Западног Балкана.

"Мој лични приоритет ће бити рад на проширењу и приступању Западног Балкана и надамо се да ће најмање једна од ових земља бити спремна да се придружи Унији на крају овог мандата Комисије", рекао је Вархељи.

Комесар за проширење је оценио да отварање поглавља 4 показује да има напретка у реформама у Србији. "Видели смо да је Србија направила значајан напредак у области слободног протока капитала, безбедним платним системима, превенцији прања новца и успостављању услова за здраво пословно окружење", навео је Вархељи.

Додао је да је слободан проток капитала једна од четири основне слободе унутрашњег тржишта ЕУ без којих је немогуће постати чланица, као и да је предуслов за директне стране инвестиције у земљи.

"Посла још има, ми смо ту да помогнемо Србији да заврши тај посао и већ следеће године отвори нова поглавља", поручио је комесар.

Указао је да је важно да Србија настави реформску агенду и да као "лидер у преговорима" треба да буде и пример земљама региона.

Поручио је да ће нова Европска комисија покушати да "убрза и обезбеди бољу динамику" процесу приступања Западног Балкана и Србије.

Вархељи је најавио да ће већ у јануару Европска комисија изаћи са предлогом нове методологије проширења која ће се заснивати на четири критеријума – кредибилитету, предвидљивости, динамици и јачем политичком вођству.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 11. дец 2019, 11:39) - Паметњаковић [нерегистровани]

Нови Зеланд, Аустралија, Јужна Кореја, итд.

Људи у развијеним земљама раде посао најбоље што могу, а људи код нас, због оваквих чланака, очекују да им паре неко други да, тј. очекују неке паре од ЕУ, а не да сами зараде као што људи у другим развијеним земљама зарађују. Да ми радимо исто колико и људи из развијених земаља, од јутра до мрака чак и суботом, а неки и недељом, али не послове седења на задњици, испијања кафе и чекања краја радног времена, већ да морамо да креирамо нешто ново, нешто корисно, били бисмо исто развијени као и они. Проблем су људи, код нас су у мањини такви људи.

(среда, 11. дец 2019, 10:50) - anonymous [нерегистровани]

Zasto?

Ama ne trosite nam vise pare na to. Nece nas I nikada necemo postati clanica.

(среда, 11. дец 2019, 09:30) - milan [нерегистровани]

Vladavina prava

U večem broju članica Europske Unije je Vladavina prava
sramota za ljudsku rasu. Srbi ste sa Vladavinom prava
praktički ispred bilo koje Europske članice, na što možete
biti ponosni.

Članicom Europske Unije postaje se upravo i samo za to
da se mogu mogu svi pravni propisi kršiti, a važno je samo
to da stalno svi na sav glas govore kako su oni pravne države,
a niko od njih uopšte niti ne zna, šta to uopšte znači.
možeš kršiti sva ovozemaljska prava

(среда, 11. дец 2019, 08:44) - anonymous [нерегистровани]

Kada udjemo u tu zeleniju travu...

Kada udjemo u tu zeleniju travu, videćemo da je zelenija zato što đubre više nego mi. Onda ćemo se boriti da izađemo napolje...kao Englezi. Ne treba nama nikakvog članstva. Samo da budemo dobri sa svima, a mi možemo sami praviti odluke

(среда, 11. дец 2019, 08:41) - Mirotvorac [нерегистровани]

Jos jedno otvoreno poglavlje

Bravo! To! Jos da barem jedno zatvorimo...

(среда, 11. дец 2019, 08:27) - Markovljev [нерегистровани]

Računajmo

Lepo je što smo otvorili 18. poglavlje od trideset pet koliko ih ima, a možda će u medjuvremenu pribiti još neko "specijalno" za Srbiju. Za Srbiju oni uvek imaju nešto specijalno, ili je nešto izuzetak što se može primenuti samo protiv Srbije. Ako odmislim i to, računajmo.Dvehiljadite smo "isporučili" Predsednika Miloševića i skoro smo se uhvatili na udicu prosperiteta Demosa i spremali kofere za put u Evropu (kao da u njoj nismo) a šta se desilo.Odlaganje, na odlaganje a kada je počelo pompezno otvaranje poglavlja do danas je to 18 otvorenih, ali kada će biti zatvorena je to kao sa Djeknom, kad će ne zna se.Pregovori sa EU za sada samo vode pritisku na ograničenje saradnje sa Rusijom i Kinom a Kina im je najveći partner u trgovini.To što je dobro za njih, nije dobro i za nas.Vratimo se matematici.Znači za skoro 20 godina, smo na pola puta u otvaranju.Dodajmo još pola neotvorenih, zatvaranje i pojedinačnu saglasnost svih članica i kada zatvorimo pregovore, pa mi recite, hoćeli to biti za dvadest godina, ili da ostavim to mom unuku Nikoli za 2050. godini.

(среда, 11. дец 2019, 00:17) - Vidan [нерегистровани]

Komentar

Nadam se da ce se ubuduce otvarati više poglavlja.

(уторак, 10. дец 2019, 22:18) - anonymous [нерегистровани]

Bravo za Srbiju

Srbija je zemlja koja napreduje u svakom smislu. Crna Gora nije otvorila nijedno poglavlje ove godine tako da Srbija polako postaje lider u EU integracijama.

(уторак, 10. дец 2019, 22:17) - anonymous [нерегистровани]

Zrno po zrno,pogaca....

Poglavlje po poglavlje,clanstvo u EU,ili je to samo varka,stap i sargarepa kojim upravljaju zapadni mocnici.Srbija treba nastaviti voditi politiku dobrih odnosa sa svima,i sa SAD,sa EU,ali i sa EAU,sa Rusijom,Kinom i svim ostalim drzavama svijeta,upravo ovako kako to sada radi.