Председнику Србије уручена златна медаља за заслуге града Атине

Атински градоначелник Костас Бакојанис уручио је председнику Србије Александру Вучићу златну медаљу за заслуге града Атине. Та медаља је велика част за Србију, и мене лично, али и обавеза и подстрек да радимо на унапређењу не само добрих већ и братских односа, поручио је у Атини председник Вучић.

Александар Вучић је рекао да та награда говори о искреном братству српског и грчког народа и да му је посебно драго што ју је добио од градоначелника Атине и Градског већа.

"Наши народи су блиски још од средњег века и Света Гора је била место сусрета наших култура", нагласио је Вучић и додао да то што у Србији и Грчкој постоје улице назване по великанима два народа говори о блискости и искреном пријатељству.

Подсетио је да је српски краљ Александар Обреновић 1896. био први суверен који је присуствовао отварању модерних Олимпијских игара у Атини, као и да су у оба балканска рата, 1912. и 1913. године, два народа била најближи савезници.

"У Првом светском рату да није било Грчке и Грка, нестала би српска држава. А, када су Венизелосу понуђени територијани уступци на рачун Србије, он је изговорио чувену реченицу: 'Грчка је сувише мала да би могла да буде тако подла'. И зато је то један од јунака и Србије, а не само Грчке", истакао је Вучић.

Председник Србије каже и да су Срби и Грци једнако страдали током Другог светског рата борећи се против фашизма и да је већина околних народа припадала Централним силама, док су се српски и грчки народ јуначки и храбро борили за слободу.

Такође, указао је на то да је грчки народ 1999. године, иако је Грчка чланица НАТО-а, био уз српски народ и пружао помоћ и подршку како је знао и умео, онда када је Србији било тешко.

Председник је истакао да је Грчка једна од пет земаља ЕУ која није признала независност Косова и Метохије, на чему је, како је напоменуо, Србија захвална, као и да је данас, када Грчка осећа неку врсту угрожености на Медитерану, без озбира на добре односе Србије и Турске, дужност Србије да каже да ће увек чувати, штитити и залагати се за очување територијалног интегритета Грчке, на копну и на мору.

"Србија и Грчка и у добру и у злу биће заједно, а ову медаљу схватам као додатну обавезу за Србију, и за себе, да учинимо све што можемо да наше економске, културне и свеукупне односе и даље унапређујемо", казао је Вучић.

Како је навео, Србија и Грчка, Срби и Грци, када су заједно, ма колико да нису велики као неки други имају "непобедиву снагу".

Градоначелник Атине: Србију и Грчку повезује бурна историја 

Градоначелник Атине Костас Бакојанис, који је председнику Србије уручио Златну медаљу за заслуге Атине, истакао је да је медаља признање за допринос великом пријатељству који повезује српски и грчки народ, као и знак искреног поштовања према његовој личности.

Истакао је да је Вучић искусан политичар који је више пута показао храброст и променио будућност своје земље.

Бакојанис је нагласио да два народа повезује географска близина, као и заједничка бурна историја кроз векове.

Много је тога, како каже, што повезује и спаја Грке са српским народом и зато два народа желе да деле заједничку будућност, у миру и слози.

"Иначе, више пута у прошлости сте показали да сте за конструктивне односе и да подржавате настојање за сарадњу, поштујући наше заједничке вредности", рекао је Бакојанис.

Подсетио је да Атина и Београд имају споразум о пријатељству и сарадњи који траје више од 50 година.

"Београд је престоница коју Грци посебно воле, не само због историје већ и због савременог доприноса цивилизацији", додао је градоначелник Атине.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво