Од 1. јануара индексација пензија по швајцарској формули

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању којима се од 1. јануара 2020. године уводи индексација пензија по такозваној швајцарској формули. Усвојен и сет пореских закона.

"Швајцарски модел" практично значи да ће пензије 1,7 милиона пензионера у Србији расти по моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

Министар финансија Синиша Мали рекао је раније да је то најбољи и најправеднији модел за најстарије суграђене.

У Европи скоро све земље имају формуле за усклађивање пензија, а највише њих користи комбинацију раста цена и раста зарада.

Скупштина Србије усвојила је сет пореских закона међу којима су измене и допуне Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање којима се смањује стопа доприноса за пензијско и инвалидско осигурање са 26 на 25,5 одсто.

Скупштина је усвојила и измене и допуне Закона о порезу на доходак грађана којима се повећава неопорезиви износ месечне зараде са 15.300 на 16.300 динара.

Оптерећење на зараде биће смањено са 62 на 61 одсто, рекао је током расправе министар финансија Синиша Мали.

Порески подстицаји 

Усвојени су и порески подстицаји који се тичу држављана Србије који живе у иностранству, којима ће се, ако се врате и запосле у Србији, бити умањена основица за обрачун пореза и доприноса за 70 одсто.

Измене Закона о порезу на доходак грађана омогућавају повољније услове за привређивање растерећењем привредних субјеката, стварају се услови за сузбијање сиве економије и подстиче се прилив инвестиција.

Посланици су усвојили и измене Закона о пореском поступку и пореској администрацији, измене и допуне Закона о републичким административним таксама, измене и допуне Закона о порезима на имовину, измене и допуне Закона о порезу на добит правних лица.

Увођење платних разреда за запослене у државним службама одложено је за 2021. годину.

Таксе за јавне медијске сервисе РТС и РТВ од 1. јануара 2020. године биће повећане са 220 на 255 динара, предвиђено је изменама Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис који је данас усвојен у Скупштини Србије.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(среда, 11. дец 2019, 18:46) - anonymous [нерегистровани]

Konstatacija

Srbija praktikuje, cene evropske unije i pričaju, kako je struja, najjeftinija, u evropi, a ne kaže kako su plate 6 puta manje u srbiji, u odnosu na evropske zemlje

(петак, 06. дец 2019, 20:12) - anonymous [нерегистровани]

Sta reci

Ko je odgovoran za to sto mi koji smo otisli u penziju 2018.god.nismo dobili povecanje penzija?Ko ce i kada odgovarati?

(петак, 06. дец 2019, 17:19) - Markovljev [нерегистровани]

Evropa i Svet

Lepo je od nasih politicara sto kad god im to odgovara uporedjuju Srbiju sa Evropom i Svetom. Sad penzije, juce struja, sutra mozda voda, meso i drugo, ali se ne uporedjujemo kada oduzmemo penzionerima 10 posto penzije koje niko ne zna kako se obracunavalo i kako "vracalo" jer resenje na ime se ne salju a kada se interesuje covek i pismeno, svi su za to nenadlezni. 

(петак, 06. дец 2019, 16:23) - anonymous [нерегистровани]

mozak..

E kad budemo imali njihove plate mozemo pricati i o njihovim penzijama.

(петак, 06. дец 2019, 15:57) - Jelka [нерегистровани]

Penzija za režiju

Umesto penzija bolje podeliti brasno, ulje, so, sećer...

(петак, 06. дец 2019, 15:05) - DrMr [нерегистровани]

Internet

Na internetu postoje objasnjenja u vezi povecanja penzija ,od kada i koliko,kada ce biti sledeci put povecanje.Nemojte da vam internet sluzi samo da citate,kritikujete vladu,amere itd.

(петак, 06. дец 2019, 14:57) - Ulmer [нерегистровани]

Penzije

Ljudi sta se uzbunili,skoro svuda se penzije uskladjuju na ovakav nacin ili slican.Npr. u Nemackoj se uskladjuju na osnovu povecanja plata,napr.za iducu godinu 2020-tu penzije povecavaju koliko je bilo povecanje plata 2018-te uvek jednu godinu unazad,iduce godine od 1.07. povecavaju se penzije za 3,15%,istocni deo Nemacke za 3,90%.

(петак, 06. дец 2019, 14:29) - Stefan [нерегистровани]

Socijalizam

Dakle bilo je svi radimo. Onda su došle 90te i onda smo se podelili ko će više ko će manje dobijati. A sada po šablonu pu ne važi ništa. Evo vama sve evo ovima ništa.

(петак, 06. дец 2019, 13:53) - milan [нерегистровани]

Re: "Dali ima neki ekonomist da nam to objasni?"

Ima i pokušao je to objasniti na jedan jedini način, ali nije
objavljeno.

(петак, 06. дец 2019, 13:53) - anonymous [нерегистровани]

Ko nam kroji kapu

Dakle, podlegli smo pritiscima MMF-a...
U sustini ostaje sve isto, sem sto ce penzioneri sa najvecim penzijama dobijati najvise, oni sa najmanjim - zanemarljivo malo. Umesto da se napravi sablon da oni koji imaju najvise dobiju manje, a oni koji su na ivici, ne siromastva, vec gladi, dobiju makar toliko da ne zive na najjeftinijem jogurtu, salami podrigusi i bajatom hlebu...
Bravo, drzavo, sad se vidi ko ti "kroji kapu".
MMF.